latinica  ћирилица
26/02/2020 |  14:12 ⇒ 14:14 | Аутор: banjaluka.net

Полицијска академија – животне лекције и први кораци у полицијској служби (ВИДЕО/ФОТО)

Обезбједити грађанима сигурност у времену када владају бројни безбједносни изазови, служити земљи у којој си рођен и у којој живиш, носити њена обиљежја и бити њен понос и снага само су неки од мотива 334 полазника, кадета колико се тренутно школује на Полицијској академији у Бањалуци.
Млади МУП-а Српске (фото:banjaluka.net) -
Млади МУП-а Српске (фото:banjaluka.net)

Сваке године просторије савремено опремљене Управе за полицијску обуку, у чијем је саставу Полицијска академија, испуни младост и љепота младића и дјевојака, који вођени љубављу према отаџбини и најчешће инспирисани позитивним примјерима из породице и окружења одлучују да обуку полицијску униформу. За њих, како кажу, то је посебна част и задовољство.

Традицију школовања полицијских службеника Република Српска његује од самог оснивања Министарства унутрашњих послова, 1992. године, када је тадашња четверогодишња Средња школа унутрашњих послова изњедрила прву генерацију полицајаца. Сада, 28 година касније, са измјењеним програмом рада њиховим стопама крећу њихове млађе колеге, кадети Полицијске академије.

Прекретница у школовању овог кадра догодила се 2015. године, када се због одласка великог броја полицајаца у пензију, али и појавом актуелне потребе за младим полицијским службеницима, кренуло са динамичнијим начином школовања кадета и њиховим пријемом у редове МУП-а Републике Српске. Спој младости кадета и искуства њихових ментора показало се као успјешан подухват, јер је у протеклих пет година обучено и распоређено у службу око 1.000 младих полицајаца, што представља четвртину активног састава.

Миле Шикман, начелник Управе за полицијску обуку наводи да су из генерације у генерацију мотиви за упис Полицијске академије различити, што сваку генерацију на неки начин чини посебном.

- Млади су доста повучени традицијом, желе да служе отаџбини, показују љубав према униформи коју носе и то су само неки од разлога зашто они уписују Полицијску академију. Од многих кадета на нашој Полицијској академији очеви, стричеви или браћа су већ полицајци у активном саставу, тако да је свакако и то један од мотива. Често имамо ситуацију да на свечаном дефилеу поводом Дана Републике, гдје учествујемо сваке године, у ешалонима полиције имамо оца, а онда сина или кћерку са кадетима Полицијске академије, што увијек у нама пробуди посебне емоције. Оно што нас посебно радује јесте чињеница да код младих запослење није приоритетни мотив, него жеља и понос да служе Републици Српској и њеним грађанима, као и љубав према полицијском позиву и униформи - рекао је Шикман.

Млади МУП-а Српске (Фото: Бањалука.нет)

Полицијска обука – некада и сада

Појава сложенијих безбједносних изазова, ризика, пријетњи и нових облика криминалитета условила је и појаву прилагођеног начина полицијске обуке, а све са циљем да будући полицајци на што бољи начин тим изазовима и одговоре. Ипак, једна категорија је остала непромијењена, полиција обуку врши сходно својим потребама и прати организацију МУП-а.

Раније је наставни план и програм много више имао теоретски карактер, гдје су полазници своје знање стицали кроз теорију, док је обука на Полицијској академији данас више фокусирана на практичне садржаје и ситуациону наставу, која има за циљ да кадете упозна са различитим ситуацијама са којима ће се сусретати у својој будућој служби. Међу новинама издваја се и појава менторског рада, која значајно доприноси припреми кадета за обављање полицијских послова.

- Сада је фокус више на практичној, ситуационој настави и то је једна од великих промјена које су се десиле у посљедњој фази чињења полицијске обуке динамичнијом. Наш основни циљ био је да обуку ускладимо са савременим безбједносним изазовима у чему смо, уколико посматрамо данашњу организацију обуке и успјели. Оно што ми данас имамо у обуци јесте концепт ситуационе наставе, гдје ми кадетима задајемо одређене ситуације, како би они научено теоретско знање примјенили у тој ситуацији. Управо тако данас изгледа и полагање испита на Полицијској академији - додаје Шикман.

Иако упис и школовање на Полицијској академији од кадета захтјева много рада, одлучности, истрајности и пожртвованости, интересовање за ову професију посљедњих година је повећана, па се тако број полазника из године у годину повећава. Тако је 2017. године Академија бројала 131 полазника, годину дана касније 224 кадета, док је 2019. године полицијску обуку завршило 322 полицајца.

- Тренутно образујемо 334 кадета и овај број ћемо задржати и за нову генерацију. Број се повећава, а све са циљем да се обезбједи подмлађен кадар и обезбједи довољан број полицијских службеника који ће моћи обављати полицијске послове на територији Републике Српске. Оно што ми можемо рећи јесте да влада заиста велико интересовање. Отприлике, пријави се четири кандидата за једно мјесто, што нама даје прилику и могућност да изаберемо најбоље кандидате, а то је оно што је најважније. Процес одласка у пензију и школовање нових кадрова грађани не смију да осјете. Ми у сваком моменту морамо да имамо довољан број полицијских службеника у полицијским управама и да обезбједимо да млади полицајци који су почетници у служби имају старије колеге за менторе, који их воде и уче на прави начин да поступају у пракси - истиче Шикман.

Обука на Полицијској академији у данашњим условима представља посебан изазов за младе људе до 25 година, колико износи и горња старосна граница, јер уписујући Академију полазници, кадети отпочињу са једним потпуно новим начином живота, потпуно различит од амбијента и свијета у којем данашње генерације одрастају. Доласком на Полицијску академију, кадети долазе у интернатски тип смјештаја, са строгом дисциплином, гдје им је комплетан дан, прописан дневним распоредом рада, а сваки сат је предвиђен за одређену активност.

Процес оспособљавања за обављање полицијских послова, кроз обуку која укупно траје нешто више од годину дана се састоји од три фазе – наставе, приправничког рада и завршне фазе. Настава траје шест мјесеци и ма за циљ да кадете упозна са општим темама о раду полиције, полицијским вјештинама и припреми за рад кроз ситуациону наставу.

За 728 наставних часова, колико сваки полазник мора да оствари, будући полицајци се упознају са радом у безбједносном сектору, уче о лишавању слободе, примјени полицијских овлаштења, сузбијању криминалитета, контроли регулисања саобраћаја и одржавање јавног реда и мира, након чега кадети одлазе у Полицијске управе на приправнички рад, гдје проводе наредних шест мјесеци и заједно са са менторима примјењују стечено зање у пракси.

Обука се завршава повратком кадета на Полицијску академију, када они постају млађи полицајца који су одслушали наставу, положили предмете, стручни испит и заклетву и постали оспособљени за самостално обављање задатака.

- Како би у потпуности реализовали наведено, континуирано предузимамо активности за унапређење наставног процеса по новом концепту обуке и наставном плану и програму. У складу са тим интенцијама, организована је обука наставника, извршена обука ментора и координатора из полицијских станица за реализацију информативне и професионалне праксе а појачани су и критерији код селекције кандидата за кадета. Такође у обуци користимо саврмена наставна средства и инфраструктуру за реализацију обуке - наводи Шикман.

Полицијска академија, први кораци у полицијској професији

Било да су у својој служби напредовали до позиције инспектора, начелника, директора или неког другог чина или функције, сви полицајци у Републици Српској своју полицијску каријеру и прве кораке у полицији направили су на Полицијској академији.

Прве лекције о полицијској служби, али и оне важније, животне, које су их пратиле током цијелог живота и полицијске каријере научили су на Полицијској академији, гдје су сви морали да прођу основну полицијску обуку.

- Основна полицијска обука је темељ сваке полицијске професије, која чини главни метод теоријског и практичног формирања кадра за полицијску службу. Нјоме су обухваћени сви почетници у служби и она је је иста за све полицајце, јер и припадник јединице жандармерије и припадник Специјалне антитерористичке јединице је полицајац. Оно што је министар Лукач тражио јесте да и ти кадети који заврше обуку за САЈ или жандармерију обавезно један период проведу у служби као полицајци, јер то је суштина, што већи степен полицијске социјализације. Они су прво полицајци, па тек онда полицајци специјалисти, полицајац у жандармерији и нама је јако важно да сви знају да цијене то одакле крећу - додао је Шикман.

Своју полицијску каријеру на Полицијској академији започели су и кадети XXI класе, Бојан Арбутина из Бањалуке и Марија Станић из Лакташа. Прилику да слиједе пут бројних својих вршњака и своју срећу потраже у некој другој држави су имали, али како кажу то их није привукло, јер сматрају да пристојним животом могу живјети и у Републици Српској.

- Интересовање за занимање полицајца се јавило кроз посматрање и причу старијег брата, који се бави овим послом. Истовремено, студент сам Факултета безбједносних наука у Бањалуци. Овај посао сам одабрао јер ћу тако бити у могућности да помогнем људима у невољи, а занимљив ми је и због тога што никада немамо идентичне ситуације. Бити полицајац у Српској, значи чувати је и помагати њеним грађанима. У будућности планирам да завршим Полицијску академију, да завршим факултет, стекнем радно искуство, а затим и да напредујем у каријери. Имао сам прилику и да напустим ову државу, али о одласку не размишљам, јер сам овдје рођен, одрастао и свиђа ми се живот овдје. Остао сам да служим Српској. Академија је испунила моја очекивања, овдје се школовање одвија на принципу двије групе предмета, вјештина и модула, гдје су вјештине основе за те модуле, односно представљају све оно што ћемо ми у суштини и радити у свом послу. Сада смо већ почели са ситуационом, практичном наставом и то нам је најбоља основа за наш даљи рад. До сада нисам помишљао да одустанем, одлучно сам ово уписао и остајем при томе - рекао нам је Бојан Арбутина.

Бојан Арбутина, кадет Полицијске академије (Фото: Бањалука.нет)

Сличног размишљања је и његова колегиница Марија Станић, која истиче да предрасуде о женама у полицији и даље постоје, али да су неосноване, јер дјевојке својим успјехом показују да су равноправне са својим мушким колегама.

- Мој највећи мотив за упис на Полицијску академију је прије свега мој отац, који је дуго година у овом послу, тако да могу рећи да сам гледајући њега завољела униформу и овај позив. Он је био мој узор у свему. Такође, студирам на Факултету безбједносних наука, прва година. Академију сам уписала између осталог и због тога јер је начин лакшег и сигурнијег запослења, али прије свега јер волим своју земљу и желим да служим њеним грађанима. Наше школовање овдје се заснива на вјежбању различитих ситуација које нас чекају у будућој служби, тако да овдје можемо доста тога да научимо, како бисмо знали да поступимо у стварним животним ситуацијама. Имала сам приликлу да одем, али сматрам да овдје могу јако фино да живим. Мој циљ је прије свега да завршим обуку, да завршим факултет и напредујем у служби. Постоји доста предрасуда о женама у полицији, али сматрам да су се жене показале као довољно способне да изнесу тај терет, што можемо видјети и кроз ову обуку. У суштини, нема разлике јер су обуке исте и за дјевојке и момке - додаје Марија Станићева.

Марија Станић (Фото: Бањалука.нет)

Упис на Полицијску академију

Тренутно се на Академији врше посљедње припреме пред процес селекције нове генерације кадета, а будуће полицајце на путу од уписа до полагања заклетве очекује захтјеван и ни мало лак пут, јер са побољшаним положајем полицијских службеника, расту и очекивања, која они морају испунити.

Да би постали кадети Полицијске академије, кандидати морају да испуњавају опште и посебне услове, након чега су подвргнути психо и физичкој провјери. Општи услови су заједнички за све, а то је завршена школа у четворогодишњем трајању и држављанство Републике Српске, док посебни услови захтјевају старосну доб од 18 до 25 година и положен возачки испит Б категорије.

Селекција пријављених кандидата траје два дана и састоји се од љекарског прегледа, који обавља Завод за медицину рада у Бањалуци и само они полазници за које се оцјени да су способни за школовање настављају са селекцијом, гдје их даље очекује тест моторичких способности, тест општег знања и интервју са члановима Комисије за упис. Новина, а у циљу још веће објективности процеса селекције, која ће од ове године постати пракса огледа се у електронском попуњавању теста општег знања и то уједно представља и једину фазу за коју кандидати немају могућност понављања.

Млади МУП-а Српске (Фото: Бањалука.нет)

У априлу камен темељац за нову зграду Центра за обуку у Залужанима

Боље услове за обуку кадети би требало да добију са пресељењем у Центар за обуку у Залужане, гдје ће 4. априла бити положен камен темељац за нову зграду Полицијске академије.

- Са новом зградом Полицијске академије, захваљући напорима министра Драгана Лукача, кадети ће добити неупоредиво боље услове за полицијску обуку. Рецимо са новим објектом добићемо различите кабинете, као што су кабинет наоружања, криминалистичко-форензичку лабораторију, кабинет за безбједност саобраћаја, салу за џудо, полигоне за опште-физичку припрему, стрелиште, а оно што је посебно важно јесте да ћемо у Центру за обуку добити ситуационо насеље. Ми данас овдје имамо ситуациони стан, то је једна просторија гдје увјежбавамо стварне ситуације, а на новој локацији ћемо добити ситуационо насеље – град, гдје ћемо на једном већем подручју добити објекте као што су ситуациона банка, пошта, бензинска пумпа и др., а то ће нам омогућити да кадете обучавамо на што бољи начин, ближе реалним условима - рекао је Шикман.

Осавремењавањем Центра за обуку Полицијска академија би добила услове каквим још увијек не могу да се похвале ни много развијеније и богатије земље. Многобројне активности спроведене у протеклим годинама допринијеле су расту повјерења грађана у полицију Српске, што потврђују и бројна истраживања. Полиција Републике Српске грађанима представља једини ослонац и адресу на којој траже потребну сигурност и заштиту.

- Повјерење грађана у полицију је од изузетне важности и то је оно што одмах на почетку обуке на Полицијској академији и учимо наше кадете, Бити полицајац са собом носи тежину, јер он сада већ није појединац са именом и презименом, него и припадник МУП-а. Грађани се обраћају за сваку врсту помоћи и могли смо да видимо када су биле ванредне ситуације да су полицајци били први који су помагали, спашавали људе, њихову имовину, због чега је повјерење у полицију Српске достигло врло висок ниво и ми се трудимо свакодневно и на разне начине да то повјерење задржимо и унаприједимо, за шта увијек има простора - истиче Шикман.

Он додаје да се од будућих полицајаца на Полицијској академији очекује професионалност, законитост у раду, непристрасност и досљедност у поступању, јер само те особине и принципи представљају гаранције да ће вас грађани поштовати.

- Морам да будем субјективан, јер сам и сам од 14. године у редовима полиције, као ученик Средње школе унутрашњих послова. Ово је једно часно занимање. У полицији се сигурно нико неће обогатити, од плата се може пристојно живјети, али задовољство да се служи свом народу, својим суграђанима и нашој Републици Српској, то је оно што се не може никаквим новцима платити. Када обучете полицијску униформу на лијевој страни носите амблем РС, на десној грб полиције Српске, носите полицијску значку и то су неке ствари које су по мојој оцјени највећа вриједност полицијске професије. Поред тога, међу највећим вриједностима су свакако и задаци које обављамо помажући грађанима који су у невољи, спашавајући људске животе. На Полицијској академији све почиње, ту су ти први кораци и ово је прилика да наговјестим и позовем све младе људе из Српске да се пријаве и постану једни од нас, јер конкурс само што није изашао. Многе животе лекције ће научити овдје на Академији, стећи многе вјештине. Ми колеге учимо најхуманијим људским вриједностима, јер је та хуманост на дјелу заиста непроцјењива. Што се нас тиче, а узимајући у обзир значај основне полицијске обуке и у будућем периоду ћемо задржати високе критеријуме када је ријеч о обуци и усавршавању у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Српске, што подразумјева стално учење и подизање нивоа знања, преношење стеченог знања и вјештина на друге, оданост учењу, а посебно примјени наученог у пракси - закључује Шикман.