latinica  ћирилица
26/02/2020 |  15:04 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Ковачевић: СДС и ПДП девет дана били одани Српској

СДС и ПДП погазили су закључке Народне скупштине Републике Српске и подржали СДА гласањем у парламенту БиХ да се по хитном поступку у процедуру упути Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, рекао је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да су СДС и ПДП погазили закључке Народне скупштине која је убједљивом већином српских посланика одлучила да представници Српске у заједничким институцијама не гласају.

- Оданост Народној скупштини, народу коме припадају и Републици, гдје су добили гласове, трајала је тачно девет дана. Потпуно је јасно да не би трајала ни дана да је сједница Представничког дома парламента БиХ заказана раније - истакао је он.

Портпарол СНСД-а је додао да су хитност поменутог законског рјешења из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић из СДА, те да то најбоље описује данашњу сједницу Представничког дома и природу политичких односа у БиХ.

Ковачевић је нагласио да су ПДП и СДС, осим што су прекришили закључке Народне скупштине, данас гласали за смјену Србина са чела ВСТС-а са намјером да предсједавање тим правосудним тијелом преузме Бошњак.

- Приједлог таквог рјешења је дошао од Србина Мектића, који очито није ненавођена ракета као што је стваран привид у јавности. Он је портпарол СДС-а и ПДП-а и извођач бошњачких радова у Сарајеву - оцијенио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ово је најсвјежији доказ да се спроводи програмска декларација СДА.

- Недавно су питали зашто СНСД протестује против програмске декларације СДА када се она не спроводи. Ово је најсвјежији доказ да се и те како спроводи и да у њеном спровођењу, на нашу велику жалост, учествују и СДС и ПДП - нагласио је Ковачевић.

Он је додао да је СНСД као побједник избора у Српској у власти са СДА на нивоу БиХ, док су СДС и ПДП у партнерском загрљају са њеним лидером Бакиром Изетбеговићем.

- Тај загрљај чак не може да поквари ни чињеница да су СДС и ПДП у опозицији. Не знам да ли су /Мирко/ Шаровић и /Бранислав/ Бореновић свјесни данашњег поступка и да ли су свјесно пристали или су натјерани да буду резервна српска екипа за Изетбеговића у Сарајеву. Данашњим гласањем није изгубио СНСД, нити све ово говорим због СНСД-а. Изгубила је Република Српска, а ко то не види нека се одмах престане бавити политиком - поручио је Ковачевић.

Посланици у Представничком дому парламента БиХ из СДС-а и ПДП-а данас су гласали за захтјев посланика Драгана Мектића да буде размотрен Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу по хитном поступку.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела закључак којим су представници Републике Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.