latinica  ћирилица
26/02/2020 |  15:13 | Аутор: СРНА

Тодоровић: СДС и ПДП исказали недосљедност

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић рекао је да су представници СДС-а и ПДП-а у парламенту БиХ данас показали недосљедност Закључцима које су лидери политичких партија из Српске једногласно усвојили у Парламенту Српске.
Срђан Тодоровић - Фото: СРНА
Срђан ТодоровићФото: СРНА

- Овај потез посланика СДС-а и ПДП-а у Парламентарној скупштини БиХ говори о њима и њиховој недосљедности ономе што говоре и раде - изјавио је Тодоровић Срни.

Он је подсјетио да су Закључци, којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу, усвојени једногласно од посланика и лидера партија из Републике Српске, међу којима су и ПДП и СДС.

Тодоровић је изразио увјерење да је остатак српских представника у заједничким институцијама БиХ у капацитету да овакве иницијативе може да оспори.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је да се по хитном поступку изјасни о Приједлогу закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем саставу, а који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа "за", 14 "против" и једним уздржаним, односно уз довољну општу и ентитетску већину. Хитност су из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић /СДА/.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела Закључак којим су представници Републике Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.