latinica  ћирилица
26/02/2020 |  15:15 | Аутор: СРНА

Бањац: Представници СДС-а и ПДП-а очигледно неће да поштују Закључке НСРС

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац рекао је представници СДС-а и ПДП-а у заједничким институцијама БиХ очигледно неће да испоштују веома јасне Закључке Народне скупштине о обустављању доношења било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ.
Дарко Бањац (фото:атв) -
Дарко Бањац (фото:атв)

Закључци се односе и на избор домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и ступања тог закона на снагу.

Бањац сматра да је у заједничким институцијама БиХ веома битно српско јединство које се мора демонстрирати јер се само тако може показати међународној заједници и бошњачким политичарима да је Српска опредијељена да штити оквирни Дејтонски споразум и своје интересе.

- Интерес Републике Српске јесте да се не укњижава имовина која по Дејтону припада ентитетима. Требали смо јединственим ставом свих представника у заједничким институцијама БиХ показати да смо спремни да идемо до краја и да нећемо никада дозволити урушавање надлежности интегритета и територије Републике Српске - изјавио је Бањац Срни.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је да се по хитном поступку изјасни о Приједлогу закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем саставу, а који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа за, 14 против и једним уздржаним, односно уз довољну општу и ентитетску већину. Хитност су из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела Закључак којим су представници Републике Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.