latinica  ћирилица
26/02/2020 |  15:18 | Аутор: СРНА

Петковић: СДС и ПДП показали да су за коалицију са Бошњацима

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић рекао је Срни да су посланици СДС-а и ПДП-а данашњим гласањем у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ очито одлучили да наставе коалицију са бошњачким партијама на нивоу БиХ.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је истакао да су ПДП и СДС такво опредјељење показали гласањем за захтјев посланика Драгана Мектића /СДС/ да по хитном поступку буде размотрен Приједлог закона о престанку мандата садашњем сазиву Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

- Небитно је да ли је коалиција формална или неформална, битно је да они суштински више воле њих и да са њима раде, него да поштују одлуке Народне скупштине Републике Српске у чијем раду и сами учествују - истакао је Петковић.

Он је оцијенио да такав чин сигурно није у корист Републике Српске, што ће грађани препознати и казнити на изборима.

Посланици у Представничком дому парламента БиХ из СДС-а и ПДП-а данас су гласали за Мектићев захтјев да буде размотрен Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу по хитном поступку.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа "за", 14 "против" и једним "суздржаним", односно уз довољну општу и ентитетску већину.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела закључак којим су представници Републике Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.