latinica  ћирилица
26/02/2020 |  15:52 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: СДС и ПДП испоштовали политичку вољу СДА

Српска демократска странка и Партија демократског прогреса су данас у парламенту БиХ испоштовале политичку вољу СДА, давањем подршке за упућивање по хитном поступку у процедуру Приједлога закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, рекла је предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Овај закон неће ријешити стање у правосуђу у БиХ. Ријеч је о политичкој одлуци Предсједништва СДА, која је својим закључком број 11, донијела одлуку да су потребне кадровске смјене у ВСТС-у, и овог пута, као извођачи радова изабрани су, а и прихватиле су то, колеге из ПДП-а и СДС-а - навела је Бурсаћева.

Она је оцијенила да намјера Приједлога закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу није добра.

- У прилог мојој тврдњи иде и чињеница да је предложен да иде у хитну процедуру, која не подразумијева могућност измјена било чега, а има рјешење да ступа на снагу 30. јуна. Да је имао нормалну намјеру ишао би у редовну процедуру, онако како смо ми предали закон о другачијем начину избора страних судија у Уставном суду БиХ - рекла је Бурсаћева.

Она је поновила да је Приједлог закона о престанку мандата ВСТС БиХ у садашњем саставу, који је Представничком дому упутио посланик СДС-а Драган Мектић, "политичка одлука СДА, коју подржавају и извршавају представници СДС-а и ПДП-а".

Бурсаћева је објаснила да ни СНСД није задовољан стањем и структуром правосуђа у БиХ од дана када је настала, како је рекла, такозвана реформа.

- Ми заговарамо и даље приступ на начин предвиђен структуралним дијалогом. Дакле, лоцирање надлежности и одговорности тамо гдје она припада, а то су ентитетска министарства правде, Одјељење за правду у Брчко дистрикту и Министарство правде на нивоу заједничких органа - објаснила је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, СНСД ће се током гласања на данашњој сједници понашати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

Представницки дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је да се по хитном законодавном поступку изјасни о Приједлогу закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем саставу, а који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа "за", 14 "против" и једним "суздржаним", односно уз довољну опћу и ентитетску већину. Хитност су из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић.