latinica  ћирилица
26/02/2020 |  16:14 | Аутор: СРНА

Кошарац: Направити царински терминал у Билећи

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас у Билећи да најављена изградња интегрисаног граничног прелаза са Црном Гором представља добар капацитет за друге привредне активности билећке општине, те да би, када та одлука буде реализована, требало радити и на томе да на билећком подручју буде направљен и царински терминал.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да би то био добар замајац за развој Билеће.

Он је навео да ће сљедеће седмице разговарати о одлуци коју доноси Управа за индиректно опорезивање БиХ у вези са категоризацијом граничног прелаза Делеуша на страни Републике Српске, односно БиХ.

- У том контексту желимо да се повећа проток робе, људи, путника и услуга преко подручја Билеће - рекао је Кошарац новинарима након састанка са начелником билећке општине Миљаном Алексићем.

Кошарац је додао да је на састанку разговарано и о капацитетима из области енергетике, те да је упознат о томе да у Билећи постоје капацитети за развој соларне енергије кориштењем обновљивих извора.

Према његовим ријечима, постоји шанса да измјенама квота, односно појачаном количином квота које треба да добије Република Српска и БиХ, те општина Билећа партиципира са потенцијалима тог облика производње електричне енергије.

Кошарац је навео да су Фатничко и Дабарско поље перспектива, те да кориштење њихових потенцијала може бити у стратешким плановима општине.

- Реализоваћемо са одређеним међународним институцијама истраживање о томе које се културе налазе на овим пољима и могу највише да се развијају да би и ту примарну пољопривредну производњу развијали у Билећи и тако обезбиједили концентрацију становништва на овом простору - рекао је Кошарац.

Кошарац, који је данас прије састанка са начелником општине посјетио и билећку мљекару "Пађени", истакао је да ова мљекара очигледно има највећи потенцијал у Републици Српској када је ријеч о преради млијека и да је она дефинитивно један од лидера у Српској у тој области.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић рекао је новинарима да је задовољан данашњим састанком са министром Кошарцем и изразио наду да ће сарадња и даље бити успјешна.