latinica  ћирилица
26/02/2020 |  16:37 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Ђајић: Нема мјеста паници због могуће појаве заразе

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић поручио је да у Републици Српској и Федерацији БиХ нема мјеста паници због могуће појаве вируса корона, те да ће здравствени системи одговорити на постављене задатке и прилагодити капацитете и људске ресурсе да би адекватно реаговали ако то буде потребно.
Владо Ђајић, директор УКЦ РС - Фото: РТРС
Владо Ђајић, директор УКЦ РСФото: РТРС

Он је у Добоју, гдје је одржан састанак представника надлежних институција са премијерима Српске Радованом Вишковићем и Федерације БиХ Фадилом Новалићем о вирусу корона, оцијенио да је разговор био веома конструктиван и да су усаглашени планови реаговања ако се појаве обољели.

- Очекује се, ако до тога дође, да ће бити три групе: само позитивни на вирус корона, обољели и витално угрожени. Тако је направљен план да имамо карантине за позитивне, капацитете у болницама за обољеле, те интензивне јединице за витално угрожене пацијенте - прецизирао је Ђајић.

Ђајић је рекао да је са колегама из Сарајева, Мостара, Тузле од Влада Републике Српске и Федерације БиХ затражио што више тестова за вирус корона и одговарајућа заштитна одијела за здравствене раднике клиничких центара.

- То су премијери и ресорни министри прихватили и даће максималну подршку свим здравственим установама - навео је Ђајић.

Повезане вијести:

Вишковић: Не стварати панику и придржавати се процедура

У Републици Српској седморо под здравственим надзором