latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:26 | Аутор: СРНА

Чубриловић: За СДС и ПДП пресудни лични и страначки интереси

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да су лични и страначки интереси пресудили над општим, а страначки над интересима Српске када су СДС и ПДП у Парламентарној скупштини БиХ подржали да се по хитном поступку у процедури нађе Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу.
Недељко Чубриловић - Фото: Сенссервис
Недељко ЧубриловићФото: Сенссервис

- Жао ми је што неке странке нису могле да испоштују своје одлуке јер су закључци Народне скупштине усвојени једногласно када је ријеч о странкама из Републике Српске - истакао је Чубриловић.

Он је додао да постоји могућност заштите у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

- Није добро да се дијелимо већ првом приликом послије једногласно донесених закључака - каже Чубриловић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је да се по хитном поступку изјасни о Приједлогу закона о престанку мандата ВСТС у садашњем саставу који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа "за", 14 "против" и једним уздржаним, односно уз довољну општу и ентитетску већину. Хитност су из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић из СДА.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела закључак којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.