latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:23 | Аутор: СРНА

СДС и ПДП неће гласати за Приједлог закона о одласку страних судија

Шеф Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ Мирко Шаровић рекао је данас да ове двије политичке партије неће гласати за Приједлог закона о одласку страних судија из БиХ јер сматрају да је СНСД требало да испоштује договор са странкама из Републике Српске који је објављен.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

- СНСД је изиграо договор лидера у Бањалуци, а тада смо се усагласили да три члана, односно једног из Српске, када дође до замјене страних судија бира Народна скупштина. Они су се опредијелили за сасвим други концепт, да тројицу судија бира Предсједништво БиХ, а потврђује Дом народа БиХ - рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, у СДС-у и ПДП-у то тумаче тако да се СНСД договорио са ХДЗ-ом и да су, како је навео, "у воду бацили" договор који су имали са странкама из Републике Српске.

- Не стоји њихово образложење да то сада кочи Устав, законом може да се пропише исти избор, а уколико чланове Уставног суда БиХ не бира Народна скупштина Српске, онда то значи да се преноси надлежност на ниво БиХ - рекао је Шаровић.