latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:13 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Црногорска власт забрањује литије?

Власт у Црној Гори озбиљно разматра могућност да забрани сва јавна окупљања, укључујући и литије, а под изговором примјене превентивних мјера против ширења вируса корона, објавиле су Вечерње новости.
Најмасовнија литија у Црној Гори (фото: Čitalac "Vijesti") -
Најмасовнија литија у Црној Гори (фото: Čitalac "Vijesti")

Извори овог листа наводе да су након састанка црногорских љекара и епидемиолога, на којем је донесен закључак да постоји опасност од епидемије, покренуте активности Војске Црне Горе које званично за циљ имају формирање карантина у склопу припреме за избијање заразе, а заправо представљају припрему за увођење ванредног стања.

Марковић: Спремни да одговоре изазовима вируса корона

У Црној Гори нема ниједног потврђеног случаја заразе новим вирусом корона, али је здравствени систем ове земље способан да одговори том глобалном изазову, саопштено је након сједнице Националног координационог тијела за заразне болести којој је предсједавао премијер Душко Марковић.

Оцијењено је да је због тога што је вирус корона идентификован у непосредном окружењу Црне Горе неопходан наставак активности свих релевантних субјеката и координисан институционални одговор на тај изазов.

Ово тијело је позвало грађане да слиједе његове информације, упутства и поруке које ће, у складу са процијењеним нивоом опасности и приоритета, бити правовремено саопштаване јавности.

- Циљ је да сви заједно понашањем и дјеловањем допринесемо томе да максимално заштитимо Црну Гору од заразе и пандемијског ризика - напомиње се у саопштењу.