latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:27 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Из Сребренице упозоравају на оркестриране нападе на српску дјецу

Група од 70 родитеља дјеце српске националности, који похађају Прву основну школу у Сребреници, најавила је да ће исписати своју дјецу из ове школе, ако не престане дискриминација, оркестрирани напади на дјецу и родитеље, пријетње и увреде којима су свакодневно изложени.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Све је почело након објављивања фотографије дјеце са српским традиционалним ношњама током обиљежавања Савиндана, након чега су у медијама кренуле оптужбе и увреде на дјецу и њихове родитеље.

- Тражимо да надлежни, у најкраћем року, испитају ко је режирао лажне оптужбе и догађаје у сребреничкој основној школи, ко је пријетио дјеци путем друштвених мрежа - истичу родитељи дјеце српске националности. У супротном, кажу, биће принуђени да дјецу пребаце у школе у другим општинама.

- Више од мјесец дана се води хајка и сад је био неки догађај који није испитан, а већ се дјеца етикетирају - каже Слађана Бојић, родитељ.

Родитељи питају зашто јуче нису позвани у Бањалуку на састанак с министарком просвјете Републике Српске Наталијом Тривић. Питају и зашто нико није испитао и санкционисао, како кажу, насилни упад Бошњака у ову школу.

- Српској дјеци је на више портала и медија пријећено, нико то није осудио, ни јуче послије састанка - навела је Данијела Млађеновић, члан Савјета родитеља основне школе у Срењбрници.

Начелник Сребренице Младен Грујичић каже да је случај исполитизован, да су поједини Бошњаци школу и дјецу искористили у предизборне сврхе да би подигли, како је рекао, "борбену готовост" код свог гласачког тијела, али да је крајње вријеме да се "стане на лопту".

- Фотографија те дјеце је обишла све потрале, министарка је одлучна да људе треба санкционисати на било у складу са законом и заштитити сву дјецу - истакао је Грујичић.

Општина Сребреница формирала је Комисију која би требало да испита околности које су се десиле у Основној школи у Сребреници која је, за сада, без конкретних резултата.