latinica  ћирилица
26/02/2020 |  21:50 | Аутор: СРНА

Комерцијална банка продата за 387 милиона евра

Министар финансија Србије Синиша Мали, предсједник Извршног одбора Нове љубљанске банке Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су данас у Министарству финансија Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке Београд које су продате за износ од 387,02 милиона евра.
Комерцијална банка (фото: Sputnik / Aleksandar Milačić) -
Комерцијална банка (фото: Sputnik / Aleksandar Milačić)

Потписивањем овог уговора, банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком, јавили су београдски медији.

Куповином Комерцијалне банке, НЛБ банка постаје једина међународна финансијска групација присутна на свим тржиштима бивше Југославије. Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра.

Комерцијална банка је прошле године остварила историјски рекордан профит од око 74 милиона евра. Банка држи око 11 одсто тржишта у Србији, а по висини активе је трећа по величини банка у тој земљи.

Запошљава 2.744 људи, а за посљедње четири године је повећала продуктивност радника за 20 одсто. Комерцијална банка у Србији има нешто више од 200 филијала, а послује и у Црној Гори и у Републици Српској.

НЛБ је једина словеначка компанија чије су акције котиране на Љубљанској и Лондонској берзи.

Из НЛБ су више пута истицали како им је српско тржиште веома значајно, као и да Србија има потенцијал, а што је, између осталог, како наводе, видљиво и по високим стопама раста.

Продаја Комерцијалне банке званично је почела у мају 2019. године када је Министарство финансија објавило јавни позив за прикупљање изјава о заинтересованости за куповину.