latinica  ћирилица
27/02/2020 |  04:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија отказала учешће Пласида Доминга у позоришту Ла Зарузела

Шпанска влада отказала је учешће тенора Пласида Доминга (79) у мадридском позоришту Ла Зарзуела, у мају, у свјетлу најновијих догађаја у вези са наводима о недоличном понашању легендарног пјевача.

Одлука је донесена дан након што је америчка унија која представља оперске извођаче саопштила да су њени истражитељи открили да наводи 27 жена показују јасан образац недоличног сексуалног понашања и злоупотребе моћи од стране пјевача у распону од најмање двије деценије, када је био на руководећим позицијама у Вашингтонској националној опери и Опери Лос Анђелеса, пренио је АП.

Доминго се у уторак извинио женама које су га оптужиле за сексуално узнемиравање и непримјерено понашање, рекавши да преузима пуну одговорност за своје поступке.

У саопштењу које је доставио медијима навео је да поштује жене које су се коначно осјетиле довољно слободно да проговоре и да жели да оне знају да му је жао због повреда које им је нанио.

- Прихватам потпуну одговорност за своје поступке и из овог искуства сам сазрио - додао је Доминго.

Доминго (79), чија каријера траје више од пет деценија и током које се налазио на високим положајима, рекао је да разумије да су се неке жене плашиле да изразе како се осјећају због бриге да би то могло утицати негативно на њихову каријеру.

Истрага уније је прва од двије независне истраге покренуте након што је више жена оптужило Доминга за сексуално узнемиравање и злоупотребу моћи.

Другу истрагу која је још у току, покренула је Опера Лос Анђелеса, гдје је Доминго био генерални директор од 2003. године, прије него што је поднио оставку у октобру.