latinica  ћирилица
27/02/2020 |  07:36 ⇒ 07:36 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На суђењу одржаном 20. фебруара, патолог Хамза Жујо изјавио је да је извршио обдукцију посмртних остатака два лица за које је касније ДНК анализом утврђено да је ријеч о припадницима ЈНА који су 22. априла 1992. године убијени у Великом парку у Сарајеву.

Жујо, вјештак судске медицине, навео је да је обдукцију радио 15. маја 2003. године у просектури болнице Кошево.

- Посмртни остаци били су умотани у бијеле пластичне врећице. У врећици под ознаком 18 била је само горња трећина бутне кости која је била потпуно чиста и не бих се могао изјаснити о настанку смрти - рекао је Жујо и додао да не зна ко је и одакле допремио кости.

Говорећи о посмртним остацима у врећици са ознаком 17, Жујо је навео да и у том случају не може навести узрок смрти јер је недостајало доста костију, додајући да су пронађени ланчић и одјећа.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.