latinica  ћирилица
27/02/2020 |  09:38 | Аутор: СРНА

Раковић: Државност Српске да буде свесрпска тема

Историчар Александар Раковић рекао је да државност Републике Српске није само њено, већ питање цијелог српског народа и нагласио да циљ треба да буде враћање ингеренција Српској и обиљежја државности која су такозвани високи представници одузимали током претходних деценија.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

- Државност Републике Српске треба да буде свесрпска тема - изјавио је Раковић Срни поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је нагласио да у сваком моменту треба у Републици Српској, Србији и Црној Гори његовати све елементе и критеријуме државности Републике Српске.

- То треба осмислити са неким циљем и планом, да сваког дана имамо неки догађај који ће његовати сјећање на државност Републике Српске у свим српским земљама - истакао је Раковић.

Према његовим ријечима, тако ће се јачати осјећај државности, који је већ јак у српском народу, и посебно указивати сусједним народима и "окупационим гувернерима у БиХ и окупационом Уставном суду БиХ" да је Република Српска држава.

- Да им укажемо да је нећемо дати. Да нећемо дати прерогативе њене државности. Да то мора да остане у оквиру државности Републике Српске - рекао је Раковић.

Он је нагласио да у овој години треба поставити за циљ да Република Српска врати што је могуће више својих ингеренција.

- Наравно са коначним циљем, а то је врло важно да стално говоримо, да се Србија, Република Српска и Црна Гора окупе у јединствену државу - рекао је Раковић.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.