latinica  ћирилица
27/02/2020 |  10:35 | Аутор: СРНА

Тешановић: Доношењем Устава Српска заокружила свој правни систем

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић сматра да је Српска, доношењем Устава - најважнијег акта Републике Српске, заокружила свој правни систем.
Нада Тешановић - Фото: РТРС
Нада ТешановићФото: РТРС

- Толике године смо имали Устав Републике Српске на основу којег је функционисао сав наш правни систем. Мислим да он одговара данас као што је одговарао и раније - рекла је Тешановићева Срни поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Тешановићева је закључила да је Устав Републике Српске највиши акт Републике Српске и да, уколико дође до потребе да се мијења, то неће бити проблем.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.