latinica  ћирилица
27/02/2020 |  10:45 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Вишковић: Устав темељ на којем Српска и данас почива

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је Срни да је првим Уставом одређен политички оквир Републике и функционисање њених институција, створен темељ на којем Српска и данас почива, те јасно поручено да српски народ жели да живи у демократски уређеном друштву.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Дан када је донесен први Устав Републике Српске историјски је важан датум за српски народ на овим просторима. Храброст и визија тадашњег руководства и цјелокупног српског народа биле су од виталног значаја да се снажно одговори на дешавања у том времену и да Република Српска буде уређена кроз њен највећи законодавни акт - Устав - оцијенио је Вишковић.

Он је поручује да то обавезује да Републику Српску, упркос притисцима којима је и данас изложена, наставе чувати и развијати као друштво у којем се поштују права и слободе свих њених грађана.

- Чињеница да је Република Српска међународно верификована Дејтонским мировним споразумом додатно потврђује њен легитимитет и ојачава њен правни, уставни и политички капацитет. Наше приоритетно опредјељење је повратак на изворни Дејтонски споразум - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, у оквиру својих надлежности, досљедно је посвећена функционисању уставноправног и политичког система и јачању позиције Републике Српске.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.