latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:07 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Инцко урушава уставни поредак и основне слободе у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да високи представник Валентин Инцко напада и урушава уставни поредак и основне слободе људи у БиХ, те да има двоструке аршине.

- Инцко чује само шта ми кажемо, а не чује када они кажу да ће узети оружје и изазвати рат. Умјесто да позива на договор и пита зашто смо незадовљни одлукама Уставног суда БиХ, он пријети да ће дисциплиновати Републику Српску, и то не може. Борим се за српске интересе и нисам спреман да урушавам туђе, а у БиХ постоји интерес Бошњака да елиминишу Србе и Хрвате из БиХ и да је прибаве за себе и у томе им помажу Инцко и међународна заједница тог карактера - рекао је Додик.

Он је додао да Инцко и други странци у БиХ игноришу дијалог у БиХ, уставна права и Дејтонски споразум, основне вриједности и права и слободе везане за слободу говора, који су основна ствар у Европи.

- Они би за исказану јавну ријеч затварали и прогањали људе и све би друго учинили само да би унитаризовали и централизовали БиХ, што значи да за пар година или деценија овдје неће бити ни Срба ни Хрвата. То је покушај стварања исламске државе под плаштом пројекта који се зове "Исламска декларација" Алије Изетбеговића - навео је Додик.

Он је истакао да у томе учествује Инцко који је "плаћеник међународног фактора који покушава да се додвори Американцима као што је Метју Палмер, који пријети".

- Није ово први пут да се мени пријети, пријетили су ми и 2005. године и много моћнији од Инцка и других високих представника који су покушали да развласте Републику Српску. Борио сам се против њих, борићу се и против Инцка и сваког ко напада и урушава уставни поредак БиХ, што ради Инцко. Он урушава уставни поредак - поручио је Додик.

Додик је нагласио да је прошло вријеме бонских овлаштења.

- Инцко се показао као извршилац муслиманске политике у Сарајеву и Срби немају повјерења у високог представника. Високи представник се показао као злотвор према српском народу и према Дејтонском споразуму, промијенио је мимо воље српског народа и мимо процедура многе законе и извршио значајну централизацију - рекао је Додик.

Он је поручио да то није воља српског народа, без обзира што су то покушавали да подвуку под причу да су Срби за то гласали.

- То је био велики међународни притисак, а када нешто урадите под притиском, то се једнако сматра нелегитимним као и да нисте дали сагласност - појаснио је Додик.

Он је додао да нема ниједне приче о војсци, ни о било чему другом, а да није било страшног притиска на тадашње политичаре који су о томе одлучивали, били они данашња власт или опозиција, увијек су се исто понашали.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је Додик "прешао црвену линију, најавивши да неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ".

Повезане вијести:

Додик: Бањалука ће увијек подржавати Вучића, а не Изетбеговића

"Нећемо прихватити одлуку Уставног суда, имовина припада ентитетима"