latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:24 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Павић: Хаг пронашао изговор да заштити свој рад од преиспитивања

Одбијање Механизма у Хагу да Републици Српској врати одузету документацију уз образложење да се не слаже са ставовима директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорада Којића, само је згодан изговор који је Хаг пронашао да би се заштио од будућих преиспитивања свог рада, изјавио је Срни политиколог из Београда Александар Павић.
Александар Павић -
Александар Павић

- Њима је јако важно да буду такозвани чувари истине, а кад имате оригинале у поседу, буквално сте у тој позицији. Такође сте у позицији да у једном тренутку и уништите те оригинале, јер у Хашком трибуналу врло добро знају какве су пресуде доносили иако то они никада неће јавно признати и да ће кад-тад цео њихов рад да дође под лупу - рекао је Павић.

Он је оцијенио да ће Хаг све урадити како би онемогућио преиспитивање рада цијелог Хашког трибунала и зато је важно да имају оригиналне документе у посједу.

Павић је подсјетио на то шта се десило у Србији послије 5. октобра 2000. године када се, како је навео, десила "волшебна ватра у једној просторији Министарства спољних послова" гдје су изгорјели неки врло важни оригинални документи, укључујући мапе у вези са Дејтонским споразумом.

- Сутра може исто нека ватра да избије или у Хагу, или тамо где они похране те оригинале и онда да сви слежу раменима и кажу: "Жао нам је страшно, али ево, више нема оригинала и сад шта ћемо да радимо" - казао је Павић.

Он сматра да је из тог разлога "врло провидна ова игра Хашког трибунала".

- Они једноставно хоће да себе заштите што је више могуће од будућих преиспитивања и све је у кључу тога и ничега другог - закључио је Павић.

Предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус званично је одбио приједлог да документација Трибунала са које је скинута ознака тајности и која је насилно одузета буде враћена Српској и да се у Бањалуци успостави информационо-документациони центар по узору на центар који је 2018. године отворен у Сарајеву, објавио је данас Глас Српске.

Лист наводи да је Ађијус у одговору директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милораду Којићу навео да "Механизам не може свој рад и мандат, који укључују и очување насљеђа Хашког трибунала, да помири са Којићевим јавно израженим ставовима".

Повезане вијести:

Хаг: Архива не може у Српску; Којић: Показали су свој однос према Србима