latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:49 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Бошњачки политичари желе да уруше Дејтонски споразум (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас да је главни циљ бошњачке политике да уруши Дејтонски споразум, а да за то окриви неког другог, те да БиХ буде додатно централизована и унитаризована.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

Додик је подсјетио да је Српска изгубила 83 надлежности путем разних подмуклих операција међународне заједнице, високих представника и Уставног суда БиХ.

- Српска ће наставити политичку борбу за уставни поредак. Сва настојања да буде деградирана Република Српска нису била довољна да буде направљена успјешна БиХ - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да БиХ не може бити успјешна ако је у власништву само једне политике и једног центра.

- Данас је хрватски и српски народ незадовољан, као и значајан дио Бошњака. Имамо само настојања да се ситуација још више проблематизује. Одбацујем планове који иду ка томе да умање значај Српске - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, план бошњачких политичара јесте да се путем институција доносе одлуке које су антидејтонске и односе се на оно што је већ утврђено Дејтоном и Уставом.

Додик је нагласио да Уставни суд БиХ реализује политику централизације и унитаризације БиХ и план који је направљен са бошњачком политичком елитом чија је суштина реализација улоге међународне заједнице у успостављању централистичке и унитаристичке БиХ.

- Неће доживјети да се БиХ додатно унитаризује. Црвена линија за Републику Српску је пређена. Драго ми је што успијевамо да се одржимо окупљени око платформе да Република Српска више не дозволи умањење њених права. Драго ми је што то Србија разумије - рекао је Додик.

Он је поручио да Српска остаје привржена политици изградње мира, јер не жели дестабилизацију већ да врати своје надлежности без обзира на то што неки моћници говоре да то није реално.

- За нас би, према њиховом мишљењу, било прихватљиво да ћутимо, аплаудирамо када нам узму надлежности и једног дана схватимо да нема Републике Српске. Тај сценарио се неће десити. Садашња политика у Српској је снажна и окупљена и представља им проблем. Они желе да дестабилизују ту политику и да се путем судских и других прогона политичара из Српске обрачунају са Србима и политиком Републике Српске - каже Додик.

Он је подсјетио да СДА позива да се према Србима предузимају репресивне мјере путем Суда и Тужилаштва БиХ.

- СДА је у закључцима навела да тражи од тужилаштва да процесуира Жељку Цвијановић и мене. Они су навикли да управљају Тужилаштвом и зато никада нису провели поступак за покушај убиства Александра Вучића у Сребреници који је дошао да изрази солидарност и разумијевање за страдање Бошњака, а добио је камен у главу и омаловажавање. МУП Републике Српске је утврдио да је 11 лица у томе учествовало, али су Тужилаштво БиХ и друге институције преузели тај случај и ништа нису учинили - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да бошњачки лидери неће да опросте Вучићу што је Србија снажна и успјешна, брине о Србима ван Србије, поштује међународно право, није спремна да толерише дискриминацију српског народа и која је јасно поручила да се више никада неће десити "олује" на које ће гледати затворених очију, као у неком бившем времену.

- То је нама довољно да имамо повјерење у Србију и њеног предсједника - каже Додик.

СДА је прије неколико дана, додао је он, донијела закључке у којима је тражила и смјену Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/.

- Јуче смо видјели како то изгледа зато што то подржавају издајници српског народа који су спремни да се поданички односе према СДА - рекао је Додик.

Он је поручио да у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу, који је по хитном поступку усвојен у Представничком дому на приједлог посланика Драгана Мектића /СДС/, неће проћи, јер је то реализација унитаристичке и хегемонистичке политике која се спроводи у Сарајеву.

- Та политика није добра. Морају да прихвате да овдје живе конститутивни народи. Морају да ријеше проблем Хрвата и њиховог осјећаја да нису равноправни у БиХ. Какав је легитимитет Жељка Комшића који је изабран /у Предсједништво БиХ/ бошњачким гласовима да представља хрватски народ - питао је Додик.

Он је констатовао да имагинарне ствари о грађанском уређењу БиХ не могу проћи.

- Ми смо овдје примарно Срби и ја примарно представљам српски народ. Не желим ниједну лошу ствар да се деси бошњачком или било којем другом народу, али не може нико да очекује од нас да одустанемо од свог идентитета - каже Додик.

Према његовим ријечима, опозиција у Српској је показала на посљедњој сједници Народне скупштине на који начин и шта жели да уради.

- Само у неколико дана су одустали од заједничких закључака, а гласали су за реализацију закључака СДА. Извођачи радова су Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић који су прије неколико дана заједно са нама креирали закључке - нагласио је Додик.

Закључци који су усвојени у Народној скупштини, поручио је он, неће бити повучени, јер су дио Дејтонског споразума.

- Могу да пријете колико хоће, али од ставова Народне скупштине нећемо одустати. Размотрићемо и неке будуће кораке имајући у виду јучерашње понашање у Парламентарној скупштини БиХ. Логична реакција Српске је да повуче сагласност са преноса овлаштења у вези са ВСТС-ом и то ћемо урадити. Јасно је да хоће да поново врате ситуацију да централа СДА наређује кога ће хапсити - истакао је Додик.

Он је указао да високи представник Валентин Инцко осуђује само Србе и храбри бошњачке политичаре како би смишљали што више негативних потеза према Српској и кривили њене власти за урушавање Дејтона.

- Не можете државу градити на мајоризацији и урушавању Устава. БиХ може да преживи само ако се врати на изворни Дејтонски споразум и ако буде постигнут базични консензус два ентитета и три народа. Ако нема задовољних Хрвата и Срба - не може бити ни БиХ - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, Српска је стабилна, а ово је политичка борба и рата неће бити.

"Те будалаштине измишља политички импотентни Бакир Изетбеговић. Њихово дјеловање може бити само антиуставно и антидејтонско и са таквим стварима се можемо обрачунати. Република Српска је спремна да се одбрани политичким средствима и то и радимо", рекао је Додик.