latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:43 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Лукић: Завршна ријеч тужиоца без иједног доказа

Бранко Лукић, шеф адвокатског тима бившег командата Војске Републике Српске Ратка Младића, данас је у Београду изјавио да завршна ријеч тужиоца трибунала у Хагу у процесу против његовог клијента не садржи ниједан доказ, те да је то супротно свим судским правилима и међународном праву.

Лукић је рекао и да се у процесу против Младића није појавио ниједан доказ о наводима тужилаштва, јер, како је рекао, план за Сребреницу није ни постојао, указавши да је измишљен и састанак старјешина ВРС између 12. и 13. јула 1995. године.

- Не постоји трећи састанак - рекао је Лукић, додавши да је, пошто на претходна два састанка, који су снимљени и документовани, нема доказа о тврдњи тужилаштва у вези са Сребреницом, трећи састанак измишљен.

Он је навео и да је судско вијеће "направило свињарију" и извитоперило Конвенцију о геноциду, као и да је судска пракса Хашког трибунала по којој се судило Младићу забрањена у другим међународним судовима за Камбоџу, Либан и другима.

Лукић је у излагању о теми "Хашке пресуде између измишљања и уништавања доказа" подсјетио и да је на захтјев Младићеве одбране изузето троје судија из жалбеног поступка због пристрасности.

Он је на трибини "Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ" потврдио да је за 17. и 18. март пред Механизмом у Хагу најављено изношење жалби на пресуду Младићу.

- Оба дана, и одбрана и тужилаштво ће износити жалбе - објаснио је Лукић за Срну.

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, насљедника Хашког трибунала, раније је саопштило да је изношење жалбе на првостепену пресуду, којом је Младић осуђен на доживотни затвор, 17. марта, а тужилаштва дан касније.

Хашки трибунал је првостепеном пресудом из новембра 2017. године осудио Младића на доживотни затвор прогласивши га кривим за наводни сребренички геноцид почињен 1995. године, прогон Бошњака и Хрвата и терорисање становништва Сарајева.

Младић је на ту пресуду уложио жалбу, али је то учинило и Хашко тужилаштво, тражећи да он буде проглашен кривим и за наводни геноцид у још шест општина у БиХ почињен 1992. године.