latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:06 | Аутор: СРНА

Поповић: Доношење Устава значило стварање државе

Правни експерт Витомир Поповић изјавио је данас Срни да је доношење Устава Републике Српске прије 28 година значило стварање државе и снажног темеља на којем Српска данас почива.
Витомир Поповић, предсједник Изворне Српске - Фото: РТРС
Витомир Поповић, предсједник Изворне СрпскеФото: РТРС

- Срећан сам што припадам генерацији која је учествовала у доношењу Устава Републике Српске као највишег правног акта. Можемо бити поносни, јер само државе имају устав - рекао је Поповић поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је истакао да би због великог броја амандмана Устав Републике Српске требало пречистити или евентуално донијети нови.

- Устав је највиши правни акт једне земље и народа, као и основа за политички и привредни систем. За промјену Устава је потребна двотрећинска већина, а познато је да Бошњаци у Републици Српској тако нешто спречавају, што је недопустиво - рекао је Поповић.

Он каже да су Уставом дефинисане институције Републике Српске које функционишу у складу са демократским принципима.

- Уставом Републике Српске загарантоване су права и слободе свих њених грађана. Српска је свих ових година успјела да се одбрани и сачува уставни капацитет упркос сталним покушајима његовог оспоравања - рекао је Поповић.

Сутра ће се навршити 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.