latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:35 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Мост у Градишци и прије предвиђеног рока

Градња моста на Сави између БиХ и Хрватске код Градишке, одвија се планираном динамиком.

Планирани завршетак у року од 2,5 године, пружа и нову развојну шансу за привредни развој града.

Извођач радова у овом тренутку је испред планиране динамике, што гарантује да ће мост бити изграђен и прије зацртаног рока од 2,5 године.

Слободан Станковић, представник извођача радова је рекао да је компанија Интеграл инжењеринг успјела да убрза динамику изградње новог моста захваљујући добрим временским условима, те ангажману Управе за индиректно опорезивање БиХ и Градске упарве Градишка, који су омогућили брз и несметан пролаз грађевинске механизације кроз царински терминал и локалним путевима.

Војин Митровић, министар транспорта и комуникација у Савјету министара рекао је да изградња новог моста тече убрзаном динамиком, те да ће нови гранични прелаз у Градишци бити у пуној функцији у предвиђеном року.

 - То ће омогућити спајање Коридора 10 и ауто-пута Градишка-Бањалука, што ће побољшати и убрзати промет робе, а то је у интересу свих грађана Републике Српске и БиХ - навео је Митровић.

Најсавременији царински терминал у региону уз изграђен мост и додатну путну инфраструктуру у непосредној близини, шанса су за нови привредни развој.

Тушан Топић, директор ЈП Аутопутеви Републике Српске, рекао је да предузеће Аутопутеви Републике Српске прати стање у саобраћају у почетном периоду рада новог царинског терминала, додајући да је потребно да се возачи навикну на нову ситуацију и да је било сугестија да се допуни саобраћана сигнализација.

Топић је рекао је да је са градоначелником Градишке разговарао о могућности учешћа Аутопутева у изградњи градишке обилазнице.

Зоран Аџић, градоначелник Градишке, нагласио је да је пресељењем царинског терминала на нову локацију рестерећен саобраћај у граду, те да ће након изградње новог моста на Сави Градишка моћи да искористи своју позицију на граници са ЕУ за развој привреде, туризма и других области.

Пресељењем царинског терминала из центра града, смањене су гужве, а царињење робе на новој локацији одвија се у много бољим и савременијим условима.