latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:51 | Аутор: СРНА

Устав Српске настао прије оружаних сукоба у БиХ

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас Срни да је 28. фебруар 1992. године посебно значајан, незамјенљив и непромјенљив историјски датум када је донијет Устав Српске као највиши правни акт.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

- Република Српска као државотворна јединица српског и других народа иде у сусрет 28 година од доношења свог устава којим је трајно потврђен резултат референдума српског народа у новембру 1991. године и 9. јануар као Дан Републике - рекао је Кузмановић Срни, поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је истакао да је Устав Републике Српске мирнодопски, демократски и правни акт настао прије оружаних сукоба у БиХ.

- Устав Републике Српске гарантује јединствену, недјељиву и неотуђиву територију Српске. Њиме се гарантује и пуна заштита људских права и слобода, владавина права, социјална правда, вишестраначки систем, парламентарна демократија, локална самоуправа, заштита права етничких мањина и тржишна привреда - рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да је обавеза сваког да примјењује и поштује Устав Републике Српске.

Сутра ће се навршити 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.