latinica  ћирилица
27/02/2020 |  17:46 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Сарајево је данас "европски Идлиб"

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да је циљ Странке демократске акције /СДА/ прогон хришћана из БиХ, како би било мање потребе за тероризмом, те да је Сарајево данас "европски Идлиб".
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

- СДА је објавила рат Србима и Хрватима, а за партнере прогласила терористичке организације Ал каиду, "Исламску државу" и "Нусра фронт" - рекао је Галијашевић Срни, коментаришући именовања чланова у Интерресорну радну групу за израду и спровођење Акционог плана за превенцију и борбу против тероризма у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Према његовим ријечима, када се погледа састав те групе онда је уочљиво да су они, уствари, именовали људе за подршку терористима.

- Тамо су социјални радници, замјеник министра здравља, тамо су људи који немају никакве додирне тачке са безбједношћу - рекао је Галијашевић.

Он је оцијенио да СДА данас представља највећи извор проблема за очување мира и безбједности региона и континента, те да је Сарајево данас "европски Идлиб".

- Оно што је Идлиб за Сирију и за Блиски исток, то је Сарајево и ФБиХ за Европу. То је такозвана заштићена зона за терористе, за Ал каидине војне формације - нагласио је Галијашевић.

Највећа опасност од тероризма је, како је рекао, угрожавање безбједности грађана који хоће мирно да живе.

- Није проблем тероризма да ви заташкавате и скривате терористичку пријетњу и да је сводите на ниво на који се она из Сарајева своди. Овдје се ни `Исламска држава` не прогони, овдје је све практично и у паравојним џематима и у вехабијским круговима усмјерено да буде подршка тероризму - рекао је Галијашевић.

Он је поновио да је највећи проблем у СДА, која, како је рекао, директно управља федералном Владом и процесима у Сарајеву.

- Када погледамо начин на који се и Влада ФБиХ, нелегална Влада, која је сама себи продужила мандат већ више од пет година, односи према највећој пријетњи данашњице, ми уствари видимо да је дио проблема у СДА - истиче Галијашевић.

Коментаришући некопетентност кадра Интерресорне радне групе, Галијашевић је објаснио да социјални и здравствени радници немају квалифакицје за борбу против тероризма, јер су како је објаснио, терористи одустали од породице.

- Њима је родно мјесто њихова идеја, радикална исламска идеја. Њихова породица је само дио те идеје, а у тој породици жена је обесправљено лице, жена не постоји - појаснио је Галијашевић.

Он је подсјетио да је из дијела БиХ који је настањен Бошњацима на сиријско ратиште отишло 350 лица, те да уопште нису покренути судски процеси за стотињак лица која су се вратила са неког од ратишта.

"Сада видимо разлог зашто се само четрдесетак процеса води у БиХ и зашто је тек 25 завршено. Управо зато што је актуелна званична политика, видљива и кроз Интерресорну групу, да терористима треба помоћи, смјестити их овдје до неког сљедећег терористичког акта, који ће сигурно извршити", рекао је Галијашевић.

Он напомиње да нигдје у свијету нису успјешно спроведени процеси дерадикализације радикалних исламиста.

- Овдје се и не спроводи тај процес, него се они поново враћају у друштво у којем настављају да даље шире своју радикалну идеологију, да даље заводе сиромашне и дјецу, људе попут Нусрета Имамовића и читаву једну јединицу из БиХ која ратује у Сирији - каже Галијашевић.

Влада ФБиХ је у Интерресорну радну групу за израду и спровођење Акционог плана за превенцију и борбу против тероризма у ФБиХ, а у вези с спровођењем Стратегије БиХ за превенцију и борбу против тероризма, именовала предсједника Сеада Лиска, док су за чланове групе против тероризма одабране особе из здравства, социјалне заштите и образовања.

Тако је у ову групу, између осталих, именован помоћник федералног министра здравства Горан Черкез, Мирослав Јурешић из Министарства рада и социјалне политике Федерације БиХ - Сектор за социјалну заштиту и заштиту породице, Надија Бандић из Министарства образовања и науке Федерације БиХ - Сектор за уџбеничку политику, те директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак.