latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:46 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Нема панике у Српској од вируса корона

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 59 лица која су допутовала са подручја захваћених вирусом корона без симптома болести, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.

Појава вируса у сусједној Хрватској, забринула је грађане Српске на граници са овом државом.

У Републици Српској до сада није било пријављених обољелих од корона вируса, саопштено је из ресорног министарства. Љекари поручују, нема разлога за панику.

- У Бањалуци није потврђен ниједан позитиван случај на корона вирус. Ми радимо са нашим уобичајеним капацитетима што се тиче и људства и простора, нема потребе за било каквом паником - истакла је Невена Тодоровић, директорка Дома здравља Бањалука.

У приједорским апотекама недостаје заштитних маски, а велика је потражња и за дезинфекционим средствима и лијековима.

- Маске смо наручили претпостављајући поведени искуством из претходних година да ће се повећати потражња, али ово је баш прешло сваку мјеру. Није ствар у томе што ми у апотеци немамо ниједну маску, већ је ствар у томе што маске нема нигдје набавити - поручио је Милан Кубат, директор ЈЗУ "Градска апотека" Приједор.

Ипак, већину грађана, не плаши појава обољелих од вируса корона у региону.

Са друге стране, трговци тврде да је у овом граду примјетна повећана потражња за основним животним намирницама.

- Од јуче примјећујемо повећану продају брашна, уља и соли, то смо примијетили да народ прави залихе, купују више - рекла је Драгана Ритан, пословођа у продавници.

У Добоју је засиједао Штаб за ванредне ситуације, а за евентуалне обољеле припремили су се и у пограничној општини Брод.

- Град Добој је предузео одређене активности, Институт за јавно здравство "Дом здравља" је обезбиједио тај изолациони простор у случају да се појаве симптоми или заражени са корона вирусом, болница исто тако - поручио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Илија Јовичић, начелник општине Брод, напомиње да су спремне и просторије за евентуално заражене новим вирусом.

- Ми смо у Дому здравља обезбиједили одређене просторије са потребним намјештајем по налогу министарства имамо за сваки случај обезбијеђене те минималне услове за случај појављивања пацијената који показују симптоме опасног грипа - истакао је Јовичић. 

Ради раног откривања и спречавања ширења болести, одржан је састанак представника ресорног министарства, Института за јавно здравство и болница у Републици Српској. Грађанима, који су у посљедњих 14 дана боравили у Италији, Кини, Јужној Кореји или Јапану, препоручује се да се телефонски јаве надлежним домовима здравља.