latinica  ћирилица
27/02/2020 |  20:55 ⇒ 28/02/2020 | 07:36 | Аутор: РТРС

Перовић: Ако изведу војнике на улицу, они ће бити наши најбољи шетачи

Не плашимо се ни да војску изведу на улице. Извели су пола Црне Горе на улице, и војници ће бити наши најбољи шетачи, поручио је актуелној власти Црне Горе Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, гостујући у нашој емисији Печат.

- Значајна нам је подршка која долази из Србије и Републике Српске. Наравно, није пожељна у неком заштитничком смислу, јер такви тонови нам не помажу због власти која једва чека такве моменте. Власт у Црној Гори не жели да именује литије правим именом, а то је скуп грађана Црне Горе који су незадовољни донесеним законом. Баш зато смо у незгодоној позицији да свака прејака подршка из Србије и Републике Српске, Ђукановићевој власти добро дође за замјену теза - наглашава Перовић.

У посљедње вријеме из Пореске Управе Црне Горе спомињу се баснословни наводни дугови СПЦ према држави, што ректор Цетињске богословије деманатује.

- СПЦ и њене јединице ни мање нити више него друга правна лица у Црној Гори дугују или не дугују држави. Веома некоректно је од власти извлачити у овом трентку тако нешто. Знам да је износ који се помиње у јавности небулозан. Пореска управа Црне Горе треба да буде у служби свих њених грађана, а не дневне политике - истакао је Перовић.

Званична власт Црне Горе упорно покушава смањити број вјерника на литија и молебанима, а Ђукановић истиче да је половина оних који су тамо, дјеца.

- У данашњем свијету технологије, дронова, мобилних телефина, веома је лако избројати људе, а они то неће! Ево вам примјера. Највећи политички скупови у Црној Гори привлачили су између 10.000 и 20.000 грађана, док данас у Подгорици имате на најмање посјећеној литији 35.000 становника. Ако томе додате литије у Бару, Никшићу, Будвим Бијелом Пољу, Колашину, Мојковцу...долазите до нареалних бројки за Црну Гору - поручио је Перовић.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић често истиче да Црна Гора није српска држава, а Перовић има јасан одговор за њега:

- Ко њега пита је ли Црна Гора српска! На посљедњем попису имате трећину грађана који су се изјаснила да су Срби, половину која пише српским језиком, и још половину која његује на неки начин и чува везу са српским идентитетом. Он као предсједник требало би у најмању руку да ћути о томе - јасан је ректор Цетињске богословије.

Перовић је био и актер састанка са Владом Црне Горе, са којег је дошло штуро саопштење у којем је свака страна задржала своје почетне позиције.

- Наш правни тим успио је министрима и премијеру Душку Марковићу потпуно да разобличи сваку спорну тачку, које су дискриминаторске и антиуставне, а њих није мало! Чак и они који су имали задатак да нас поремете послије петочасовне правне битке остали су без аргумената. Онда вам је све јасно - закључио је Перовић.