latinica  ћирилица
28/02/2020 |  07:48 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Прво засједање Комисије за сарадњу двије скупштине

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић данас ће у Београду свечано отворити прво засједање Комисије за сарадњу два парламента.
Маја Гојковић и Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Маја Гојковић и Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Након уводног излагања предсједника, сви чланови делегације Народне скупштине Републике Српске присуствоваће пленарној сједници Скупштине Србије, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Свечано отварање сједнице Комисије заказано је за 12.00 часова.

Наставак рада Комисије, којом ће руководити потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић и потпредсједник Скупштине Србије Верољуб Арсић, планиран је у 14.40 часова.

Комисија ће радити по темама, од којих је прва "Односи Републике Србије и Републике Српске - међупарламентарна сарадња и перспектива регионалне стабилности и безбједности".

Извјестиоци из Народне скупштине Републике Српске су предсједник Законодавног одбора и члан Одбора за уставна питања Душица Шолаја и предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Драган Чавић, а из Народне скупштине Србије члан Одбора за уставна питања и законодавство и Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Неђо Јовановић.

Друга тема прве сједнице Комисије је "Парламентарна подршка развоју економско-трговинске сарадње Србије и Републике Српске у кључним областима, са акцентом на сарадњи у области енергетике и инфраструктуре".

Извјестиоци о овој теми из Народне скупштине Републике Српске су предсједник Одбора за привреду и члан Одбора за уставна питања Максим Скоко и предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Драган Чавић.

Извјестиоци из Народне скупштине Републике Србије су потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић, предсједник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић и члан Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Катарина Ракић.

Расправа о трећој теми требало би да почне у 16.10 часова, а чланови Комисије разговараће о "Сарадњи на заштити историјског сјећања кроз заједничко обиљежавање годишњица, сјећања на жртве и изградњу и одржавање меморијала".

Извјестиоци о овој теми из Народне скупштине Српске су предсједник Одбора за образовање, науку, културу и информисање и члан Одбора за здравство, рад и социјалну политику Гордана Тешановић и предсједник Законодавног одбора и члан Одбора за уставна питања Душица Шолаја.

Извјестиоци из Народне скупштине Србије су предсједник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Завршне ријечи копредсједавајућих Комисије планиране су за 16.50 часова, чиме ће бити окончана прва сједница Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Србије.

Прва сједница Комисије одржава се на иницијативу предсједника Народне скупштине Србије Маје Гојковић, а на основу Меморандума о образовању Комисије за сарадњу који су два предсједника парламената потписали 26. септембра 2018. године.

Истовремено ће бити одржан и састанак генералних секретара Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Србије на основу Протокола између стручних служби два парламента, с циљем успостављања конкретне сарадње путем стручног усавршавања запослених и размјене кадрова.