latinica  ћирилица
28/02/2020 |  09:22 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Пракса застрашивања Београда штетна и кратковида

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је реторика Вашингтона и Брисела у односу на руско-српску војнотехничку сарадњу потпуно неразумљива, те да је пракса застрашивања штетна и кратковида.
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Зашто и нама и Србији настоје да одузму право да градимо сарадњу тако како желимо? - упитао је руски амбасадор поводом упозорења САД и ЕУ Београду због набавке наоружања из Русије.

Он је рекао за "Вечерње новости" да и Москва и Београд, унапређујући везе у тој сфери, стриктно слиједе међународно-правне норме и обавезе и ни на који начин не нарушавају безбједност трећих земаља.

- Апсолутно неприхватљивом сматрамо праксу застрашивања, примјене нелегитимних једностраних рестриктивних мера. Тај приступ је штетан и кратковид - истакао је Боцан-Харченко.

Он је напоменуо да су односи Русије са Србијом зрели и одрживи, засновани су на националним интересима.

- Посвећени смо даљем развоју узајамно корисне билатералне сарадње на свим правцима - истакао је Боцан-Харченко.

Одговарајући на питање због чега и Вашингтон и Брисел користе сваку прилику да критикују добре односе Србије и Русије, као и да оптуже Москву да шири штетан утицај у региону, он је рекао да је критика на рачун Москве један од инструмената непоштене конкуренције.

- Њен циљ је да се спријечи јачање нашег присуства овдје, прије свега у Србији, најразвијенијој земљи региона, која спроводи независну, самосталну политику - рекао је руски амбасадор.

"Новости" напомињу да су из САД и ЕУ Београду упућена упозорења због набавке наоружања из Русије, а да је амерички Стејт департмент чак запријетио да би Србији могле бити уведене и санкције уколико не обустави набавку ПВО система "Панцир".

- Опомене стижу и из Брисела, одакле стално позивају да ускладимо нашу одбрамбену и спољну политику са ЕУ ако желимо да постанемо чланица. Из Вашингтона траже и да обуставимо започете трансакције са Русијом, када је ријеч о набавци наоружања из ове земље - наводи лист.