X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
28/02/2020 |  09:28 ⇒ 09:28 | Извор: sputniknews.com

Aмерика плива у руској нафти

Прошле године Русија је више него двоструко повећ́ала испоруку нафте у САД и Велику Британију, саопштила је Федерална царинска служба.
Нафта Фото: AFP 2015/ FABIO BUCCIARELLI -
Нафта Фото: AFP 2015/ FABIO BUCCIARELLI

САД забрањују увоз енергената из Русије, а истовремено пливају у руској нафти, јер је Русија други по величини испоручилац нафте на америчко тржиште.

Алексеј Белогорјев са Института за енергетику и финансије у Москви објашњава ово тиме што се тржиште нафте руководи чисто економском логиком.

Америка плива у руској нафти јер она није политизована као гас

- Тржиште нафте, за разлику од тржишта гаса и много других производа, није толико политизовано. Нафта је један од најликвиднијих производа на свјетском тржишту и као таква игра улогу важног финансијског инструмента. У том погледу, нема ничег изненађујућег у порасту испорука руске нафте у САД - рекао је Белогорјев.

Он је додао да значајан дио нафте на тржишту продају међународни трговци који је купују у разним земљама, формирају неку врсту коктела од разних врста нафте и препродају је крајњем потрошачу који можда ни не зна одакле та нафта долази. На барелу нафте нема знака на којем пише из које је земље.

Независни аналитичар за нафту и гас Дмитриј Адамидов сматра да су санкције Венецуели један од разлога  повећања  испорука нафте.

- САД имају лаку нафту, односно она се мора мијешати са венецуеланском нафтом, као што је то био случај прије ове ситуације са Венецуелом. У руској класификацији ово се не сматра увијек нафтом, већ́ кондензатом. Они су мијешали нафту са тешком венецуеланском и добили мјешавину компоненти неопходних за нормалну прераду и добијање производа. А чим је уведен ембарго на венецуеланску нафту, испоставило се да се не може све замијенити домаћом нафтом. Зато из Русије узимају количине које су им потребне да би нафтна индустрија функционисала - рекао је Адамидов, преноси Спутњик.

Цијена и хемијска својства руске нафте играју велику улогу

Алексеј Белогорјев истиче да је одређену улогу у повећаном извозу руске нафте у САД одиграла и њена конкурента цијена.

- Купац нафте орјентише се на три фактора, међу којима је први, наравно, цијена. Други фактор је квалитет, јер постоји много врста нафте и није свака врста примјенљива за специфичне процесе прераде. А трећ́и је логистика снабдијевања и други додатни услови. Али кључни фактор је цијена - истакао је Белогорјев.

Он је додао да због свих ових фактора руска нафта је једна од најатрактивнијих, углавном се купује са попустом у односу на нафту марке брент и друге врсте, али уз то је и врло повољна у погледу квалитета. Руска нафта је тешка, а главна производња у САД је лака нафта. Американцима, дакле, недостају управо тешке врсте нафте.

Са друге стране, Адамидов сматра да цена руске нафте није одиграла одлучујућу улогу, већ нешто друго.

- Поента је у хемијским својствима нафте. Потребна им је нафта одређене врсте са одређеним хемијским својствима, да не би преуређивали своје рафинерије. Могу се пребацити на друге врсте, али тада би дошло до поновног грађења постројења. То ви довело до озбиљних трошкова и вишемесечних застоја у производњи - закључио је Адамидов.