latinica  ћирилица
28/02/2020 |  10:21 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Крајишник: Крвави датум, да је среће нико га не би славио

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник истакао је да је 1. март 1992. године, када је спроведен нелегални првомартовски референдум о такозваној независности БиХ, гнусно убијен српски сват и спаљена српска застава на сарајевској Башчаршији "крвав дан" и да га ни у ком случају не треба славити.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

- Уочи 1. марта ситуација је била доста затегнута, јер је било очито да друга страна није хтјела никакву трансформацију БиХ, него је жељела да на силу издвоји БиХ из тадашње Југославије и званично онемогући реализацију свих споразума који су до тада постојали - рекао је Крајишник у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, то што се у дијелу другог ентитета тај крвави дан прославља као "дан независности" слика је свакодневнице у БиХ.

- Оно што се на једној страни слави, на другој је поразно. У овом случају слави се дан који је био окидач за почетак рата - рекао је Крајишник, који је био први српски члан Предсједништва БиХ и први предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он је подсјетио да су послије тога услиједиле демонстрације, барикаде, а сви ти догађаји ескалирали су у рат.

Крајишник је напоменуо да је чињеница да су муслимани одржали незаконит референдум, о чему говоре и његови резултати.

Тадашњи законски услов за афирмацију резултата референдума био је да на референдум изађе више од двије трећине грађана, односно више од 66 одсто, те да исти број афирмативно гласа, а изашло је 63,6 гласача.

Крајишник је оцијенио да је то једна велика историјска поука садашњој и наредним генерацијама да се у БиХ ништа не може на силу урадити.

- У ово вријеме готово да се пресликавају догађаји из тих времена, јер опет имамо наметање рјешења, опет има људи који сматрају да се силом нешто може ријешити, опет постоје догађаји који личе на оне из деведесетих година када је дошло до немилих догађаја - упозорио је Крајишник.

Он је нагласио да се 1. марта догодило нешто што никад у БиХ није било забиљежено.

- Увијек је у БиХ једна нација поштовала другу. На Башчаршији је било много догађаја када су се одржавали и поштовали народни обичаји, зборови, људи су ишли у цркву, гдје су постојали српски симболи. Али, тог дана је први пут некоме засметала српска застава која је отета и спаљена, а убијен је отац младожење Никола Гардовић. То је у ствари крвав дан и да је среће друга страна то никад не би славила - закључио је Крајишник.

У Федерацији БиХ 1. марта се обиљежава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 29. фебруара и 1. марта. 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.