latinica  ћирилица
28/02/2020 |  11:36 ⇒ 14:49 | Аутор: Б92

Грчка "закључала капије" за мигранте

Грчка је саопштила да је ојачала своје патроле на граници са Турском послије турске објаве да више неће спречавати одлазак миграната у Европу.
Појачан надзор граница - Фото: Getty Images
Појачан надзор границаФото: Getty Images

Један грчки политички извор изјавио је да је број патрола удвостручен и да је интерно упућен позив за општу приправност.

- Све је под контролом, нема разлога за забринутост - додао је тај извор.

Грчки извори, који желели да остану анонимни, рекли су да је Атина такође у контакту са Европском унијом и НАТО.

Турска је објавила да на својој граници више неће да зауставља мигранте који покушавају да стигну до Европе, рекао је раније данас Франс пресу један турски званичник.

Одлука да отвори врата мигрантима донесена је за вријеме ноћашњег ванредног састанка Савјета за безбједност, коме је предсједавао предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Састанак је сазван због погибије најмање 33 турска војника у региону Идлиб, на сјеверозападу Сирије, у ваздужним нападима за које Анкара криви сиријске владине снаге потпомогнуте Русијом.

Турска је у марту 2016. склопила договор са Европском унијом према коме добија помоћ од Уније а заузврат не дозвољавам мигрантима на њеној територији да иду даље ка ЕУ.

Споразум је услиједио послије огромног прилива миграната у ЕУ који су бјежали од сукоба на Блиском истоку у љето 2015. године.

Грчка - главна капија за избеглице

Грчка је била главна капија за стотине хиљада избјеглица које су у Турску стигле у масовном исељавању 2015. и 2016. све док споразум са ЕУ није зауставио тај ток.

Турска провладина новинска агенција Демирорен јавила је да је око 300 миграната, укључујући жене и дјецу пјешице кренуло према граници Турске са Грчком.

Грчки премијер Кириакос Мицотакис јуче је изјавио да ће грчка пооштрити контролу граница да би спријечила да вирус корона стигне до острва у Егеју, гдје хиљаде миграната живи у јако лошим условима док чекају да се процесуирају њихови захтјеви за азил.