latinica  ћирилица
28/02/2020 |  13:06 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Све инфективне клинике обавезне да формирају изолационе собе (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да у Српској нема пријављених лица заражених вирусом корона, а да су здравствене установе спремне да дочекају евентуални иницијални талас обољелих.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Изолационе собе налазе се на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Српске, те смо договорили да се капацитет повећа са осам на до 20 кревета - изјавио је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да су све инфективне клинике обавезне да формирају изолационе собе, као и да је договорено да на УКЦ-у Српске буду припремљене собе за витално угрожене пацијенте, с обзиром да су њима неопходни респиратори.

Шеранић је потврдио да у Републици Српској нема ни лица за које сумња да су заражена, а да је 59 под здравственим надзором.

Он је истакао да систем активно функционише, прати стање и рјешава питања у вези са овим проблемом.

- У случају појаве вируса протокол јасно каже да се успоставља комуникација са надлежним инфектологом, узима се адекватан брис и шаље на микробиолошку анализу и тражи се потврда. Уколико се потврди вирус, у зависности од симптома, лице се смјешта на даље лијечење у изолационе собе - додао је Шеранић.