latinica  ћирилица
28/02/2020 |  13:50 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

СДС и ПДП одбацили српско јединство

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас на конференцији за медије након проширене сједнице Извршног комитета да је Комитет одбацио Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем саставу, који је, како је рекао, усвојен као доказ реализације закључака СДА, те да је СНСД задужио делегате у Дому народа да одбију овај закон.

Додик је истакао да гласање СДС-а и ПДП-а за овај закон представља издају интереса Српске и да су ове странке одбациле српско јединство.

Он је истакао да ће СНСД наставити да чини напоре како би се обезбиједио дијалог у БиХ по свим питањима и позвао је све релевантне актере у БиХ на дијалог.

Извршни комитет је осудио пријетње високог представника Валентина Инцка за којег сматра да је представник бошњачког лобија у БиХ и да је, као такав, изгубио кредибилтет.

- Влада Српске о томе треба да обавијести потписнике Дејтонског споразума, земље свједоке потписивања тог споразума и Савјет безбједности УН јер је Инцко годинама кршио Анекс 10 Дејтонског споразума - рекао је он.

Додик је истакао да СНСД одбацује 1. март као тзв. Дан независности БиХ, подсјетивши да на нивоу БиХ не постоји закон о празницима.

- СНСД сматра непримјереним понашање страних представника у БиХ који се придружују обиљежавању овог непостојећег празника - рекао је Додик, наводећи да је ово још један покушај мајоризације Срба.

Он је нагласио да је одбачен и начин обраћања амбасадора ЕУ, шефа Мисије ОЕБС и отправника послова Амбасаде САД у БиХ Србима који су запослени у институцијама БиХ, оцјењујући да је то непримјерено мијешање у унутрашње ствари БиХ и пријетња заосленима.

- То писмо је акт притиска, непримјерена пракса и кршење Бечке конвенције о дипломатским односима. Затражићу од њихових централа да објасне такво понашање. Никада нису реаговали на овај начин када бошњачки радници у заједничким институцијама одрже састанак са својим представницима - изјавио је Додик.

Амбасадори, истакао је он, сматрају да могу да раде шта желе и да управљају у БиХ, због чега је рекао да ће питати њихове шефове да ли су пријетње Србима који су запослени у заједничким институцијама политика ЕУ.

- Послаћу писмо /америчком предсједнику/ Доналду Трампу да питам - да ли је то став америчке администрације? Питаћу Русију и друге земље чланице ОЕБС-а - да ли дијеле мишљење шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ? Они се панично плаше да ће Бошњаци доћи пред њихове амбасаде и резиденције. Организоваћемо митинг у Источном Сарајеву и тражићемо да се пресели пред ОХР у Сарајеву. Ако је то начин, онда ћемо се тако понашати - поручио је Додик.

Извршни комитет СНСД-а прихватио је приједлог споразума о сарадњи са организацијом коју представља градоначелник Бијељине Мићо Мићић и задужио потпредсједника СНСД-а Радована Вишковића да потпише споразум.

Према његовим ријечима, руководство странке је задужено да организује састанак са коалиционим партнерима како би анализирали сарадњу и утврдили најширу могућу платформу за одбрану Српске чији су интереси угрожени заједничком активношћу бошњачких политичких странака и међународног фактора у БиХ.

Додик је истакао да СНСД очекује од Владе Српске да покрене питање увида у рад и утврђивања одговорности за кршење прописа у раду Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

- То се односи на рад на плану уписа у катастар земљишта јавних институција као што је град Бањалука. Добили смо информацију да је било пропуста у РУГИП-у и да су на бази неправоснажних судских одлука вршена укњижења која су била основ за одлуке Уставног суда БиХ - нагласио је Додик.

Он је додао да је испуњен један од закључака са прошлоседмичне сједнице Извршног комитета и у парламентарну процедуру упућен Приједлог закона који предвиђа елиминацију страних судија из Уставног суда БиХ.

- Приједлог закона смо доставили са легитимним представницима хрватских политичких интереса у БиХ. И даље позивамо на дијалог и очекујем да ће расправа у Представничком дому показати неопходност да то питање буде регулисано - истакао је Додик.

Сједници Извршног комитета, која је одржана у Бањалуци, присуствовали су, осим предсједника СНСД-а, и чланови овог комитета Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић, Никола Шпирић, Радован Вишковић, Зоран Тегелтија, Игор Радојичић, Славко Митровић и Денис Шулић.

Фото: РТРС

Сједници су присуствовали и страначки функционери Игор Жунић, Сњежана Бурсаћ Новаковић, Сташа Кошарац, Средоје Новић и Радован Ковачевић.