latinica  ћирилица
28/02/2020 |  15:34 | Аутор: СРНА

Мектић се о кривици изјашњава наредне седмице

Бивши министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић изјасниће се наредне седмице о кривици по оптужници Тужилаштва БиХ за злоупотребу положаја или овлаштења, објављено је на сајту Суда БиХ.
Драган Мектић (фото:banjaluka.net) -
Драган Мектић (фото:banjaluka.net)

Осим Мектића, оптужницом су обухваћени и некадашњи шеф кабинета министра безбједности Игор Голијанин, помоћник министра Самир Агић, те Един Гараплија у својству одговорног лица и власника Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево.

Њих оптужница терети за злоупотребу положаја при реализацији Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта - односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање људских ресурса, односно физичких и правних особа, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних особа и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Укупна нанесена штета износи 244.764 КМ.

Рочиште за изјашњавање о кривици заказано је за четвртак, 5. март, у 9.00 часова.