latinica  ћирилица
28/02/2020 |  15:55 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Којић: Српска никада неће прихватити такозвани Дан независности

Република Српска никада неће прихватити 1. март као празник јер је тог датума 1992. године Србима у Сарајеву упућена јасна порука шта их чека у том граду, поручује директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

- Први март не можемо прихватити као некакав дан независности јер не можемо да заборавимо све жртве које су поднесене због тадашњих једностраних одлука муслиманског руководства - убиства Срба, од српског свата, па надаље - изјавио је Којић Срни.

Он је навео да је убиство српског свата била јасна порука да Србима неће бити мјеста у Сарајеву и да неће бити третирани као грађани тог, како су у јавности представљали, мултиетничког града, већ као неко ко нема право да живи, ко нема основна људска права.

Према његовим ријечима, то је показано одвођењем интектуалаца који су били на одређеним позицијама, а нестајали су преко ноћи, а потом и осталих људи који су одвођени из станова у логоре, затворе, приватне куће, гдје су жене и дјеце били силовани, изложени најгорим облицима тортуре и убијани.

- То је вријеме у којем је одржан референдум на који Срби нису изашли и нису га подржали и чији резултати су објављени мимо Устава и неопходних норми да би успио - навео је Којић.

Он је рекао да тај датум Србе подсјећа на велику егзодус који се догодио послије потписивања Дејтонског мировног споразума, јер, према свим статистичким показатељима демографа, више од 120.000 Срба протјерано је из дијела Сарајева који је припадао Федерацији БиХ.

- Имали су јасне поруке да их чека судбина свих Срба који су од 1992. године до Дејтона остали у Сарајеву на територији која је била под контролом такозване Армије БиХ и бошњачких власти - навео је Којић.

Према његовим ријечима, Срби су вјековна огњишта напустили јер нису жељели да доживе силовања, злостављања, малтретирања, да буду убијени.

- У Републици Српској 1. март, такозвани дан независности БиХ, никада неће бити прихваћен као празник, као што је у Федерацији БиХ - нагласио је Којић.

Он је додао да је очигледно да све што се дешавало тада, а, нажалост, и сада Бошњаци покушавају да ураде на силу.

У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 29. фебруара и 1. марта. 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.