latinica  ћирилица
28/02/2020 |  16:08 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Додик: Остајемо досљедни закључцима Народне скупштине (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ова странка остаје досљедна закључцима Народне скупштине Републике Српске у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и да неће гласати у органима БиХ приликом доношењу одлука.
Милорад  Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је нагласио да, ако ПДП и СДС сматрају да треба да гласају, СНСД то неће чинити.

Он је истакао да је СНСД спреман да се до краја бори за интересе Републике Српске и да гарантује мир и стабилност у Српској.

- Спремни смо да живимо у БиХ, која би требало да буде наша и нормална, али не онако како то ради Уставни суд БиХ - рекао је Додик на конференцији за новинаре послије сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, истакао је да је Република Српска потписница Дејтонског мировног споразума, те да као таква има право на иницијативе.

- БиХ нема право на правосуђе, нема право на Високи судски и тужилачки савјет, за који смо дали сагласност, али разматрамо могућност да је повучемо. Сматрамо да је то легитиман политички став. Исто тако констатујемо да БиХ нема никакво право, ни уставно, нити дејтонско, за постојање Суда и Тужилаштва БиХ - рекао је Додик.

Он је позвао све релевантне актере у БиХ на дијалог, наводећи да, без обзира на његов став да је ово земља која је пропала, подијељена и нема унутрашњи консензус ни о чему, ипак, сматра да треба поново покушати разговарати и обезбиједити консензус бар о нечему.