latinica  ћирилица
28/02/2020 |  16:38 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

БиХ се може вратити на изворни Дејтон (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да се БиХ може вратити на изворни Дејтонски мировни споразум и да је то легитиман политички циљ који не може бити споран никоме, осим онима који су незадовољни својим радом јер нису завршили посао трајног и дефинитивног заробљавања српског народа у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Наш циљ је вратити БиХ на уставну позицију, а у Уставу БиХ пише како то изгледа. Ми ћемо све наше активности усмјерити на то да се вратимо на одредбе Устава БиХ - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након сједнице Извршног комитета СНСД-а у проширеном саставу.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, истакао је да одбацује праксу коју чује од странаца да када им укаже да нешто није у складу са Уставом, они тврде да јесте.

- То је хаос који намећу међународна заједница и високи представник, а покушавају да за то оптуже Републику Српску и њене функционере. То је хаос који је наметнула стара америчка администрација и покушава да наметне послушност и да легализује ту ствар - рекао је Додик.

Он је истакао да из тога Република Српска извлачи своје право да се бори за изворни Дејтонски споразум, наводећи да то захтијева и тренутак када је усвојен први демократски Устав Републике Српске 28. фебруара 1992. године.

- Република Српска је настала веома смишљено вољом политичких представника српског народа тога времена и веома прагматичним понашањем највиших законодавних институција које су доносиле систематске одлуке о стварању државе - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска у то вријеме имала амбицију да буде независна држава, али да је, нажалост, доношењем Дејтонског мировног споразума ту независност жртвовала улазећи у БиХ са статусом који је дат у Дејтонском споразуму и у Уставу БиХ.

- Тај Устав и Дејтонски мировни споразум срушио је онај ко је требало да га штити, а то је високи представник и међународна заједница. Сада од нас очекују да ми то све прећутимо и зато шаљу поруке /високи представник Валентин /Инцко и други да се не може вратити на изворни Дејтон. Сматрамо да можемо и све наше активности у Републици Српској усмјерићемо ка том циљу - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио на континуитет стварања Републике Српске као државе који је започет 21. новембра 1991. године, када су посланици тадашње Скупштине Социјалистичке Републике БиХ, изабрани на првим непосредним парламентарним изборима, одлучили да оснују Скупштину српског народа у БиХ.

Додик је навео да је процес настављен 9. јануара 1992. године, када је Скупштина српског народа на сједници у Сарајеву, којој је лично присуствовао, прогласила Српску Републику БиХ, која ће касније бити названа Република Српска.

Он је истакао да је логичан наставак тог континуитета доношење Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. године, и то на најдемократскијим принципима, који је одредио уставну и правну физиономију Републике Српске као демократске државе.

- Нажалост, Република Српска убрзо након тога је ушла у сукобе, грађански рат који је трајао све до 1995. године и потписивања Дејтонског споразума и у том погледу Српска је у тој ратној фази одбранила своје постојање, развијала се и спроводила међународни уговор у фази своје стабилизације и у развојној фази у којој се сада налази - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоваће вечерас свечаном пријему у Београду поводом Дана Републике Српске и 28 година од доношења првог Устава Српске.

Свечани пријем биће уприличен у Скупштини града Београда у 18.00 часова, а организује га Представништво Републике Српске у Србији, саопштено је из Бироа предсједника Српске за односе с јавношћу.

Пријему ће присуствовати високи званичници Републике Српске и Србије, представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске и велики број званица.