latinica  ћирилица
28/02/2020 |  18:30 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Цицовић: Сарадња Србије и Републике Српске искрена и отворена (ВИДЕО)

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић рекао је да вечерашњи пријем поводом 9. јануара Дана Републике Српске и 28 година од усвајања првог Устава Српске, види као увијек нови сусрет Србије и Српске и драгих гостију.
Млађен Цицовић - Фото: РТРС
Млађен ЦицовићФото: РТРС

Цицовић је истакао да је сарадња Србије и Републике Српске искрена и отворена, те да никад није била боља и садржајнија, него у овим годинама, што је посебан подстицај да се унапређује.

Обраћајући се окупљеним званичницима Српске и Србије у згради Скупштине града Београда, Цицовић је истакао да је Република Српска, усвајањем свог првог Устава, показала чврсто опредјељење да живи у правно уређеном систему слободе и стваралаштв.

Цицовић је навео да насиље над Уставом БиХ не престаје ни данас, него се још и појачава, као да многи нису или неће да буду свјесни да је БиХ могућа само на принципима изворног Дејтонског споразума - сачињена од два ентитета и три конститутивна народа.

- Такође не схватају или неће да схвате да је наша одбрана права Републике Српске истовремено и одбрана постојања БиХ - нагласио је Цицовић.

Он је рекао да Република Српска никоме не пријети и не руши БиХ, као што јој се спочитава, али је итекако свјесна да се и послије рата, у којем су многи млади људи уградили своје животе у њену одбрану, мора да призива и опомиње колико је и у овом тренутку најпотребније свесрпско јединство и чврст став у одбрани и њене земље, и народа, и политике.

Цицовић је напоменуо да је Република Српска добровољно унијела у БиХ дио своје државности, те да ни послије четрт вијека не престају напади на њену земљу, народ и политику слободе и сарадње.

Он је навео да су ови годишњи пријеми увијек и прилика да Представништво гостима поклони неко издање у форми књиге којом жели да допринесе расвјетљавању истине о позицији и положају Републике Српске у оквиру Дејтонске структуре БиХ.

- Ове године смо из Дејтонског споразума издвојили само Анекс 4, Устав БиХ, у жељи да покажемо колико је тај Устав уистину најзначајнији дио тог значајног међународног мировног споразума - рекао је он.

Цицовић је додао да је уз Устав БиХ, Анекс 4. Дејтонског споразума, објављен и ауторски текст професора Ненада Кецмановића, једног од познавалаца прилика у БиХ, како предратних кад је одбраном од правног насиља над српским народом створена Република Српска, и ратног кад је она брањена и одбрањена, тако и ових послијератних 25 година.

Он је додао да је пријератно правно насиље, одмах по закључењу мира, настављено урушавањем темељног документа могућег суживота у БиХ, урушавањем Дејтонског споразума, а посебно Анекса 4, Устава БиХ.

- Вјерујемо да ће ову књигу радо примити и понијети сви којима је стало до мира и одбране од неправде. Живјела Република Српска! Живјела Република Србија! - истакао је Цицовић.

Пријему присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница
Републике Српске Жељка Цвијановић, изасланик предсједника Србије, предсједник Склупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и министри влада Српске и Србије.

Свечани пријем у Скупштини града Београда организовало је Представништво Републике Српске у Србији, а присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске и велики број званица.

Присутни су и министар одбране Србије Александар Вулин, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, као и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.