latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:12 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Србија и САД одбиле план Аљбина Куртија

Србија, али и Сједињене Америчке Државе, одбили су план премијера самопроглашеног Косова, Аљбина Куртија о привременом укидању такси на 90 дана, уколико Београд прекине кампању повлачења признања независности јужне српске покрајине. Американци су, према писању приштинских медија, упутили ултиматум Приштини да до петка мора укинути таксе.

Мање од 24 часа након бомбастично најављеног укидања такси, испоставило се да се ради о само још једном "да обе стране попусте" приједлогу. Курти би укинуо таксе, али само на сировине, и то уз уступке Србије.

- Ја очекујем да на овај гест добре воље наше владе, Влада Србије одговори прекидањем кампање против косова и да почне са елиминисањем нетарифних препрека и баријера према Косову - рекао је премијер самопроглашеног Косова.

Европска унија у саопштењу је поздравила најаву Куртија, рачунајући да ће то обновити дијалог Београда и Приштине, али не и САД које су и упутиле улитиматум Косову.

- Не подржавамо половичне мјере премијера Куртија. Наша позиција је сасвим јасна - таксе морају у потпуности да буду одбачене. Господин Курти прави озбиљну грешку – и то је господину Тачију у Бијелој кући данас јасно стављено до знања - наводи се у саопштењу.

Курти је смислио план да само скине таксе са сировина, каже предсједник Србије Александар Вучић, јер су му то тражили и албански произвођачи.

- А на финалне производе? Српски кекс, чоколаду...? То вам не треба? Јеси то сам смислио или је ти је неко помогао? Можда онај који је поздравио одлуку? Ми не пристајемо на то и чекаћемо и даље - навео је Вучић.

Курти очигледно покушава да купи вријеме, кажу аналитичари, добра ствар у овом је медђтим, да су САД остале принципијелне.

У спољнотгровинској комори Босне и Херцеговине која је такође погођена таксама, ипак поздрављају и такав план Аљбина Куртија.

- Мљекарска индустрија и сектор прерадарства изгубио је 25 милиона КМ за годину дана. И свако укидање такси дефинитивно ће утицати позитивно и значиће за наше произвођаче - наводи Тијана Мухамедагић из спољнотгровинске коморе БиХ.

Вучић сутра путује у САД од којих се сада очекује реакција на неиспуњавање ултиматума од стране самопроглашеног Косова.