latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:24 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Истрага због пријетње Додику

МУП Српске истражује нову пријетњу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику. У програму БН телевизије гледалац је путем телефонског позива отворено позвао на убиство Милорада Додика.

Иако су се водитељка и гост у студију оградили од отворене пријетње, у СНСД-у упозоравају да управо опозиција доприноси атмосфери у којој се Додику пријети смрћу.

Током емисије Пулс, у којој је гостовао предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић у програм је укључен гледалац, потписан као Саво из Њемачке, који је упутио питање Бореновићу.

- Некадашњи предсједник Кенеди је ликвидиран, да ли може се ликвидирати и господин Додик? - упитао је гладалац.

МУП Српске у току дана идентификовао је лице које је пријетило Додику.

Како је АТВ објавио, ради се о 69-годишњем Момиру Вујичићу из Јошика код Козарске Дубице. Милорад Додик каже, све је најтеже пало његовој мајци. Каже да гледалац који пријети и није проблем, већ медиј који дуго времена прави атмосферу да се такве пријетње искажу.

- Та атмосфера је продуковала слободу да неко на тај начин покушава да путем јавних медија пријети људима таквим стварима. Не плашим се, волио бих да га упознам. Гарантујем да му неће бити ништа, ко је тај јуначина који се скрива иза позива, зашто да Милорад Додик буде убијен као Кенеди - каже Додик.

У СНСД-у кажу да ће комплетно друштво у Српској морати изнаћи адекватне одговоре на говор мржње који се са друштвених мрежа и портала сели и у конвенционалне медије. Слично упозоравају и стручњаци.

- Службе безбједности морају да реагују и на анонимну пријетњу. Кад се у емисији директно јавља неки гледалац, ништа није спонтано, позиви се договоре - појашњава Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност.

За АТВ је потврђено да је и СИПА реаговала је на пријетње упућене српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Наводе да у сарадњи са МУП-ом Српске спроводе активности на расвјетљавању овог дјела.