latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:37 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Пријаве незапослених на здравствено осигурање могуће и након 29. фебруара

Грађани који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање, а који још нису регулисали свој статус, моћи ће и након 29. фебруара да се пријаве у свим пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Крај фебруара јесте истицан као крајњи рок за пријаву у евиденцију Фонда, али то не значи крај процеса и губитак права за оне који то још нису учинили.

Вишесатно чекање због остваривања права на здравствено осигурање. Миленко Кичић каже – супруга је незапослена већ 20 година, а према новим правилима то више није основ за здравствено осигурање.

- Супругу требам регистровати на своје осигурање, радим на Жељезници, пошто је незапослена, да би имала лијечење - појашњава Кичић.

Посљедњи радни дан у фебруару донио је рекордне гужве у пословницама Фонда здравственог осигурања. Без разлога – наводе у Фонду, јер 29.фебруар није крајњи рок за пријаву.

- Сви грађани који нису завршили процес пријаве на здравствено осигурање до 29. фебруара, они могу и након тог периода да дођу у надлежну пословницу Фодна и да се пријаве на здравствено осигурање, јер је то процес који траје у континуитету током цијеле године - навела је Дарија Филиповић Остојић, портпаролка Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Нова правила сасвим сигурно без бесплатног осигурања оставиће неке категорије становништва, али о којем броју је ријеч, још се не зна. Циљ је прикупити податке о категоријама становника за које се не уплаћују доприноси, али и спријечити злоупотребе права на здравствено осигурање.

- Сви остали који су имали приходе, а формално се водили као незапослени, имали приходе по разним основама, такође имају могућност да се укључе у систем обавезног здравственог осигурања. Закон има хуманију црту у смислу да заштити најугроженије категорије становништва, оне којима је здравствена заштита неопходна, да у континуитету остварују права и да Република Српска стоји иза тих људи - поручила је Филиповић Остојић.

Више од 87.000 лица уписано је на евиденцији Завода за запошљавање, у категорији пасивне понуде радне снаге. Нових 17 основа за остваривање здравственог осигурања дају предност дјеци млађој од 15 година, средњошколцима и редовним студентима, трудницама и обољелим од тешких болести. Осигураници који немају приходе веће од најниже плате у Српској то треба да докажу потврдом Пореске управе.