latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:13 | Аутор: СРНА

Москва и Београд не користе СПЦ за подривање власти у Подгорици

Руско Министарство спољних послова одбацило је изјаве црногорског предсједника Мила Ђукановића како Србија и Русија користе Српску православну цркву са циљем подривања црногорске Владе, која жели да обезбиједи чланство земље у ЕУ.
Литија у Црној Гори - Фото: СРНА
Литија у Црној ГориФото: СРНА

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући наводе из интервјуа пресједника Црне Горе Ројтерсу, истакла је да "нико не може више угрозити Ђукановићев рад од њега самог".

И премијерка Србије Ана Брнабић одбацила је коментаре црногорског предсједника, рекавши да Ђукановић "има проблем у сопственој земљи и са држављанима Црне Горе".

Ђукановић је у интервјуу за Ројтерс оптужио Београд да оживљава концепт "велике Србије", који је, како каже, "допринио избијању ратова на Балкану деведесетих година прошлог вијека и распаду бивше Југославије".

- Изненађена сам реториком предсједника Ђукановића. Србија је давно одустала од деведесетих и окренула се будућности - рекла је Брнабићева.

Она је додала да Србија за Србе у Црној Гори захтијева само да им се обезбиједи право на њихов језик и вјероисповијест, коментаришући тако изјаву Ђукановића како Србија "стрмоглаво јури у замку тиме што штити наводно угрожена права Срба, док угрожава суверенитет других држава".

Ђукановић је у интервјуу рекао да је циљ литија у Црној Гори, које свештенство СПЦ организује од усвајања спорног црногрског Закона о слободи вјероисповијести, да се доведе у питање независност те државе.

Предсједник Одјељења за спољне везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион изразио је подршку интересима СПЦ у Црној Гори, а литијама у Подгорици се ове седмице придружио и митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије.

- Уколико се питате да ли се ради о континуитету покушаја уништавања Црне Горе и ометања државе у намјери да настави пут ка европским и евроатлантским интеграцијама, у то нема сумње - истакао је Ђукановић, уз напомену да Москва недвосмислено изражава своје интересе у тренутном вјерском проблему у Црној Гори.

Црногорски лидер додао је да нема сумње да су покренути сви механизми спровођења пројекта "велика Србија" и да је једна од мета и Црна Гора.