latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:20 | Аутор: СРНА

Пилав: Још нема потврђених случајава вируса корона у БиХ

У БиХ још нема вируса корона, али га треба очекивати с обзиром на потврђивање случајева у Хрватској и Сјеверној Македонији, изјавила је директор Завода за јавно здравство Кантона Сарајево Аида Пилав.

Пилавова је навела да су у периоду од 30. јануара до 27. фебруара држављани БиХ који су били у ризичним земљама на граничним прелазима попуњавали санитарне упитнике.

- У том периоду смо имали за Кантон Сарајево 343 особе, а кумулативно је 29 особа у овом периоду било под здравственим надзором. Потврђених случајева у БиХ још нема - нагласила је Пилавова.

Према њеним ријечима, данашње обраћање јавности иницирано информацијом Канцеларије Свјетске здравствене организације у Женеви да је вирус корона евидентиран на више континената, што значи, према дефиницији, да ће се процес ширења врло брзо дефинисати као пандемија.

Министарка здравства Кантона Сарајево Амела Софић истакла је да је Кризни штаб овог министарства предузео све кораке праћења и спремности свих у ланцу здравствене заштите на појаву вируса корона, а све у складу са упутствима Кризног штаба ФБиХ и према смјерницама Свјетске здравствене организације.

Специјалиста инфектолог Русмир Баљић истакао је да сумњиви пацијенти захтијевају специфичне мјере заштите себе и околине.

- Такви пацијенти се ни у којем случају не требају јављати у амбуланте породичне медицине, те да буду у истој чекаоници гдје бораве многи, махом старији пацијенти који су и најугроженија групација. Њихово слање на клинику на исти начин угрожава пацијенете и здравствене раднике у болници - рекао је Баљић.