latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:26 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Пале: Промовисана књига "Споменко и Озрен"

На Палама је вечерас приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи" и промовисана књига "Споменко и Озрен", аутора Милета Савића - о најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу.
Промовисана књига "Споменко и Озрен", Милета Савића -
Промовисана књига "Споменко и Озрен", Милета Савића

Савић је прије промоције рекао новинарима да је, након што је прво снимио документарни филм о Споменку који је приказан више од 50 пута, имао жељу да напише и књигу, да би од прикупљених средстава од њене продаје у кругу манастира Озрен код Петрова, по благослову свештенства овог храма, био подигнут споменик четрнаестогодишњем дјечаку са Озрена.

Он је нагласио да је већ купљен камен за израду споменика.

Према Савићевим ријечима, циљ је да Споменко Гостић не оде у заборав и да не буду заборављене ријечи и дјела овог храброг дјечака.

- Циљ је и да се подсјетимо да је рат нешто најгоре - рекао је Савић и истакао да треба говорити о свим младим људима који су страдали у рату и никада их не заборавити.

Он је навео да је податке о Споменковом животу у родном селу Горњи Улишњак и засеоку Јовићи и тешкој судбини дјечака, који је остао без мајке, а у рату и без крова над главом и баке, сакупљао од родбине, пријатеља, комшија, кумова и сабораца који имају само ријечи хвале о веселом и послушном дјечаку - борцу.

Савић је навео да је књига "Споменко и Озрен" штампана у 1.000 примјерака и продаје се по цијени од 10 КМ.

Он је додао да је до сада било десетак промоција, које су ових дана на подручју Сарајевско-романијске регије, а сутра ће бити у Вишеграду.

Рецензенти књиге су пјесник и књижевник Боро Капетановић и пјесник и новинар Милан Ракуљ.

Споменко Гостић рођен је 1978. године, а страдао је 20. марта 1993. недалеко од родног села на планини Озрен, након што се прикључио Војсци Републике Српске, те са коњима развозио храну и извлачио рањенике.

Миле Савић већ 22 године ради у медијима као сниматељ, реализатор, монтажер, бави се документарним филмом и пише, иако за себе каже да се не сматра књижевником, већ документаристом који биљежи вријеме и људе у њему.