latinica  ћирилица
29/02/2020 |  08:51 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Помпео: Црна Гора да разговара са СПЦ о спорном Закону о слободи вјероисповијести (ФОТО)

Мајк Помпео, државни секретар Сједињених Америчких Држава, поручио је влади Црне Горе да поведе отворени дијалог са Српском православном црквом у Црној гори везано за недавно донесени Закон о слободи вјероисповијести и његову примјену, ексклузивно сазнаје Преокрет.

- Охрабрујемо Владу Црне Горе да поведе отворени и транспарентан дијалог са Српском православном црквом о Закону и његовој примјени. Било који напор да се размотри ваљаност имовинских захтјева треба у потпуности бити у складу са црногорским законом и Европском конвенцијом о људским правима - поручио је Помпео у писму-одговору које је послао архиепископу Елпидофоросу, предсједавајућем Скупштине канонских православних епископија са сједиштем у Њујорку.

Помпеово писмо-одговор које је послао архиепископу Елпидофоросу (Фото: preokret.info)

Захваљујући се на писму које му је претходно послао владика Елпидофорос, исказујући своју забринутост због доношења поменутог Закона, Мајк Помпео истиче да су “он и предсједник Трамп чврсто вјерују да појединци било гдје у свијету имају неотуђива права да мирно и отворено практикују своју вјеру“.

Он даље наводи да је амерички Стејт департмент пратио развој ситуације у вези са доношењем новог црногорског Закона о слободи вјероисповијести:

- Ми разумијемо да су неке религијске групе истакле забринутост због законских одредби у вези са власништвом над имовином и правним поступком кроз који ће се судити о спорном власништву. Иако Влада сматра да је у потпуности укључила приједлоге дане у мишљењу Венецијанске комисије о Закону, опоненти тврде да црногорска влада није спровела инклузивне и детаљне консултације са вјерским организацијама и јавношћу, како је препоручила Комисија. Иако су протести у Црној Гори углавном мирни, забринути смо због сталних тензија и недавних изолованих случајева насиљ - каже у свом писму државни секретар САД Помпео, који на крају закључује:

- Желим да Вас увјерим да посвећеност Америке вјерским слободама никада неће спласнути.

Подсјећамо, недавно су изасланици Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори, епископ Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, имали неколико састанака са званичницима Стејт департмента, Конгресу и Хелсиншком одбору у Вашингтону, послије којих је Никчевић у интервјуу Сербијан тајмсу потврдио да су током тих разговора Американци били на моменте непријатно изненађени аргументацијом коју су им предочили представници СПЦ, а која свједочи о угрожавање верских права у Црној Гори од стране црногорског режима.

Извор: preokret.info