latinica  ћирилица
29/02/2020 |  09:09 | Аутор: РТС

Вучић: Изборе расписујем 4. марта

Предсједник Србије Александар Вучић каже за РТС да је велика част за Србију што ће учествовати на скупу америчко-израелског комитете за јавне послове у Вашингтону. По повратку из Вашингтона, расписаћу изборе 4. марта, каже Вучић.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекаода ће 4. марта расписати парламентарне изборе, додајући да ће кампања бити дуга више од 50 дана.

- Кад су тако дуге кампање, потребно је не јурити, не можете да достигнете врхунац кампање ако не направите тактику за то, сви ће имати времена да направе тактику. Надам се да ће листа коју водим направити добар резултат - напомиње предсједник Србије. 

Избори ће бити расписати по повратку Вучића из Вашинтона где ће учествати на скупу Америчко-израелског комитета за јавне послове у Вашингтону (АIPAC), једне од најмоћнијих израелских лоби група.

Скупу ће присуствовати бројни чланови Конгреса, амерички државни секретар Мајк Помпео, амерички потпредседник Мајк Пенс. Вучић истиче да ће се са скоро свима видјети.

- Тамо ће говорити и аустријски канцелар Себастијан Курц и са њим ћу се видјети, са свима који о нама одлучују у САД, и на том скупу али и на свим сусретима. Сутра учествујем на тој конференцији, одмах идем у Вашингтон. У понедјељак сусрет са Помпеом, имаћу сусрет и са Гренелом, Палмером. Ићи ћу и у Пентагон. КиМ ће бити најважнија тема - поручује предсједник.

Позив је, како каже, добио не због имена и презимена већ због свега оно га што је Србија урадила – усвојила декларације и законе.

- Претпостављам да је то резултат свега онога што смо урадили. Велика част за нас, а кад бих вам рекао колике напоре су улагали многи амерички конгресмени да Тачи и други учествују на скупу, људи ће боље разумјети колика је част за нашу земљу - наводи Вучић.

Указујући да ће питање Косова и Метхоје бити главна тема састанака у Вашингтону, Вучић се осврнуо и на најаву косовског премијера Аљбина Куртија да ће од 15. марта укинути таксу на увоз сировина из централне Србије.

Сматра да Европска унија у Куртију види великог савезника и да је његову најаву подржала саопштењем не чекајући прво реакцију Србије.

- ЕУ је изашла прије нас, никада нису били тако брзи. То је очигледно било договорено у Приштини каква реакција треба да буде да би било похваљено. Не знам шта да кажем, не желим да увредим било чији труд - указује предсједник Србије. 

Наводећи да су таксе на снази готово 15 мјесеци и да је то довело до прекида трговине, Вучић напомиње да "су очекивали да реакцију 'ви сте хероји'".

- Не, чекајте, ви сте уништили нашу позицију на тржитшту, изгубили смо 500 милиона евра. Ми на то треба да вриснемо од одушевљења и кажемо "фантастична вијест"? Имао сам позиве из више европских земаља које су ме савјетовале да то прихватим. Ја сам рекао да можемо да прихватимо да не разуијмемо многе ствари, али баш да смо најглупљи, није сасвим истинито - сматра Вучић. 

И поред такси, Србија је, према његовим ријечима, била земља са највећом стопом раста уз мађарску у цијелој југоисточној Европи.