X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
29/02/2020 |  09:31 ⇒ 15:44 | Извор: СРНА

Иванцов: Инцко - сметња постизању компромиса у БиХ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да је високи представник у БиХ Валентин Инцко сметња постизању компромиса и доношењу одлука у БиХ и да својим изјавама загријава доста компликовану ситуацију.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

- Сматрамо да сва унутрашња питања БиХ, а то се тиче односа између ентитета, политичких опција и партија у земљи, треба да буду рјешавана између самих страна унутар земље - истакао је Иванцов за "Глас Српске" коментаришући Инцкову поруку Српској и њеним званичницима да су прешли "црвену линију" и да није искључена могућност да ће искористити бонска овлашћења и посегнути за смјенама.

Он је сматра да многе данашње проблеме, као и оне који су били раније и довели су до тренутне ситуације, треба рјешавати компромисом унутрашњих страна и снага унутар земље.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ каже да је сасвим природно и логично да грађани и народи БиХ треба да рјешавају своје проблеме сами, без било чијег утицаја са стране.

О могућности да из Уставног суда БиХ оду странци и препусте доношење одлука домаћим правницима, Иванцов је рекао да нико не негира да је БиХ независна и суверена држава, чланица већег броја кључних међународних организација која тежи да постане чланица Европске уније.

- Један од тих приоритета и критеријума неопходних за члантво у ЕУ јесте владавина права. Једна од препорука њемачког независног правног експерта Волфганга Прибеа у том контексту јесте повлачење међународних судија из Уставног суда БиХ - истакао је Иванцов.

Коментаришући чињеницу да и 25 година након Дејтона у БиХ није утврђена међуентитетска линија, што је била обавеза која је давно требало да буде испуњена, Иванцов је навео да не види ништа драматично у томе што предлаже Република Српска, већ да је ријеч и апсолутно техничком питању којем не треба никаква политизација.

За политичку ситуацију0 у БиХ Иванцов је рекао да је компликована и напрегнута, али да то не треба додатно драматизовати, већ треба тражити рјешења за ова отворена питања путем компромиса и дијалога између унутрашњих страна.

- Све то треба радити на основу темељних принципа Дејтонског споразума, равноправности три конститутивна народа и широких овлаштења два ентитета уз поштовање суверенитета и интегритета БиХ. То треба радити на основу демократских процедура и поступака који су прописани у Уставу БиХ - закључио је Иванцов.