latinica  ћирилица
29/02/2020 |  10:30 | Аутор: СРНА

Нешић: 1. март није и никада неће бити празник БиХ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да 1. март није и никада неће бити никакав празник БиХ, а Бошњаци и Хрвати да имају мудрости никада не би тај дан поменули јер су тада почели трагични сукоби у БиХ и тада је пао први живот.

Нешић је навео да је 1. март дан када су Срби у БиХ избрисани из реда конститутивних народа и када им је убиством српског свата Николе Гардовића поручено шта им се спрема.

Он је рекао да овај датум на симболичан начин говори о апсурдности стања у БиХ и да празник у БиХ не може бити датум када један народ тугује и сјећа се шта му се десило на тај дан.

Нешић је навео да Уставном суду БиХ није спорно што се један народ и један ентитет не идентификује са тим празницима, саопштено је из ДНС-а.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ оцијенио да су "25. новембар и 1. март у складу са Уставом", односно да су "Закон о проглашењу 25. новембра 'Даном државности БиХ' и Закон о проглашењу 1. марта 'Даном независности БиХ' у складу са Уставом БиХ".

Нешић је истакао да је по тој логици БиХ прво постала држава 25. новембра 1943. године, а 58 година послије 1. марта 1992. стекла независност, додавши да се ваљда прво прогласи независност, па се онда обезбиједи признање државности.

- Ако је БиХ била држава у оквиру СФРЈ, зашто се онда љуте када за Републику Српску кажемо да је држава - упитао је Нешић.